Лорд Айвър Маунтбатън стана първият член на британското кралско семейство, който сключи еднополов брак.

Вижте снимки >>

"Най-накрая го направихме! Беше страхотен ден, като изключим ужасното британско време" написа лорд Маунтбатън в личния си профил в Инстаграм и допълни:

"Най-важните благодарности за моите 3 прекрасни момичета, че ме разбират и подкрепят, без тях това никога нямаше да се случи. И накрая огромно благодаря на Джеймс, че беше перфектен..."

Щастливата двойка обмени обети и пръстени в частен параклис в Бридуел парк в Девън пред 60 гости. Маунтбатън бе женен и има три дъщери от Пенелъпи Томпсън, с която се разведе през 2011 г. Той призна, че е гей преди 2 години и започна връзка с Джеймс Койл, който е стюард. Модерните отношения се ползват с одобрението на бившата съпруга на лорда. Пенелъпи дори заведе младоженеца до олтара.

55-годишният Маунтбатън е трети братовчед на кралица Елизабет II, потомък на кралица Виктория, руския велик херцог Михаил Михайлович и поета Александър Пушкин.

Маунтбатън е един от кръстниците на лейди Луиз Уиндзор - дъщеря на най-малкия син на кралица Елизабет II - Едуард. Той пък и съпругата му са кръстници на две от дъщерите на Маунтбатън. Те не успяха да присъстват на сватбата, но изпратиха поздравителен адрес.

Двойката ще замине малко по-късно тази година на меден месец в Хърватия и Гърция.

Времената се менят и доказателство за това е медийното покритие, което получи събитието. Дори консервативните медии на Острова отразиха положително сватбата. Следващата стъпка ще бъде, когато член на британското кралско семейство присъства като гост на еднополова сватба.