Британският принц Хари направи изненадващо видеообръщение на тазгодишната виртуална церемония по връчването на наградите "Diana", които са учредени в памет на починалата му майка и в подкрепа на талантливи младежи. Събитието бе излъчено вчера и съвпадна с рождената дата на принцеса Даяна, починала в автомобилна катастрофа през 1997 г., която сега щеше да навърши 59 години. Този факт направи речта на нейния син дори по-специална.

"Невероятно горд съм, че мога да бъда част от тези отличия, тъй като те не само почитат майка ми, но и насочват светлините на прожекторите към доброто у хората. Вие вършите страхотна работа и в момент като този, изпълнен с несигурност, сте намерили сила вътре в себе си, за да оставите своята положителна следа върху света. Харесва ми, че отличието "Diana" ви помага в това начинание. Знам, че майка ми беше вдъхновение за много от вас и мога да ви уверя, че ако беше сред над, то тя щеше да се бори за вашата кауза. Подобно на вас, тя никога не избираше лесния път, нито пък най-предпочитания и удобен маршрут, но за сметка на това винаги се застъпваше за хората в нужда", каза внукът на кралица Елизабет Втора.

Той също така подчерта необходимостта от борба с институционалния расизъм. Херцогът на Съсекс подчерта, че "институционалният расизъм няма място в обществата ни, но все още е ендемичен".

"Съпругата ми неотдавна каза, че нашето поколение и тези преди нас не сме сторили достатъчно, за да поправим грешите от миналото. Аз също съжалявам, че не сме направили света такъв, какъвто го заслужавате", заяви принц Хари.

Хари почете младите хора, отличени на церемонията, за работата им срещу расизма и несправедливостите и каза, че вижда в тях "най-голямата надежда" на фона на разделението и гнева по света.

През 2016 г. Хари обвини медиите, че тормозят Меган, като специално критикува "расисткия подтекст" в някои публикации, понеже майката на Меган е чернокожа, докато баща ѝ е бял, припомня БТА.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Миналия месец Маркъл говори пред учениците от гимназията в Лос Анджелис, където самата тя е учила, по повод на убийството при арест на Джордж Флойд в Минесота.

Хари и Меган сега живеят в Лос Анджелис със сина си Арчи, след като се оттеглиха като високопоставени членове на британското кралско семейство в края на март.