Чифт гривни с диаманти на Мария-Антоанета бяха продадени за 7,46 милиона швейцарски франка, равни на 8,3 милиона долара на търг на "Кристис" в Женева, съобщиха световните информационни агенции.

Гривните са сред малкото бижута на загиналата на гилотината съпруга на френския крал Луи XVI, които са в частни ръце. Те са със 112 диаманта и са изработени от сребро и злато. Скъпоценните камъни са между един и четири карата. Според аукционната къща общо диамантите на двете бижута са между 140 и 150 карата. Предварителната оценка на двете гривни беше от 2 милиона до 4 милиона швейцарски франка. Купувачът не беше обявен.

След смъртта на Мария-Антоанета през 1793 г. гривните са наследени от дъщеря й Мари-Терез и остават в кралското семейство повече от 200 години.

Днес аукционна къща "Сотбис" ще предложи на търг в Женева 26,8 каратов овален сапфир, обграден с диаманти, в комплект с обеци, принадлежали на руската великата княгиня Мария Павловна. Предварителната им оценка е 480 000 франка, 525,800 долара.