Съдията от Софийския районен съд Елена Динева няма никаква родствена връзка с Димитър Динев - наследник на туристическия бос от "Свети Влас" - Динко Динев. Това се казва в позиция на ръководството на съда по повод медийните публикации във връзка с постановеното от съдия Динева решение по спора между Емануела Цветкова и Димитър Динев за родителските права над 4-годишния им син Мити.

Според постановеното от магистрат Елена Динева решение фолкпевицата Емануела е осъдена да плаща по 200 лева месечна издръжка на Димитър Динев. Майката има право да вижда сина си Мити за по-дълго време 2 пъти месечно - всеки първи и четвърти петък на месеца, като е задължена да връща детето на баща му не по-късно от 17 часа в неделя. Емануела има право да прекара 1 месец през лятото с детето си, като ваканцията не трябва да съвпада с платения годишен отпуск на бащата Димитър Динев.

Решението обаче не е окончателно и Емануела вече го е обжалвала пред Софийския градски съд. Информацията обаче предизвика множество коментари в социалните мрежи, след като фолкпевицата написа дълъг статус, в който намеква за роднинска връзка на съдия Елена Динева със семейството на Димитър Динев и изразява възмущението си от решението на магистрата.

"Заявяваме, че остро се противопоставяме на използването на квалификации по отношения на съдията, с които се засяга нейното лично човешко достойнство и добро професионално име. Недопустимо е упражняването на правомощия от български съдия, в съответствие със законовите изисквания и по силата на вътрешното му убеждение, да се превръща в повод и средство за личностна разправа и в опит да се манипулира общественото мнение, доколкото съдът е държавен орган, призван да пази върховенството на закона и да съхранява създадения обществен ред", се казва още в позицията на ръководството на СРС.

Магистратите са категорични, че несъгласието с постановеното решение не може да е повод за личностни нападки към съдията, като правилността на решението подлежи на проверка по законоустановения ред.

Ръководството на Софийски районен съд отново заявява принципната си позиция да се противопоставя категорично на подобен вид медийни атаки срещу съдии.