Концерт на Азис, планиран за 19 септември в Бурса, беше отменен след засилена кампания срещу него от вестник "Yeni Akit", който бил познат като "ислямистки" и консервативен, пишат в "Balkan Insight".

Васил Боянов трябвало да пее на музикален фестивал със звезди от Балканите. От медията обаче се поровили за биографията му и извадили снимки от близкото му минало, в които той е силно гримиран и с червена коса.

Плакатът, който известил за участието му

Снимка:Скрийншот YeniAkit

"Хомосексуалният извратеняк Азис ще пее пред местните хора", пише в статията, в която се твърди, че в редакцията са получили купища оплаквания от граждани. На фестивала щяло да има и щандове за храна и детски площадки, което също не било съвместимо с изпълненията на подобен артист.

След атаките срещу ромския изпълнител, от община Кестел, която е на 14 км източно от Бурса и където ще се проведе събитието, премахнали участието му. От кметството казват, че не са видели снимките на изпълнителя и не знаели за неговите прояви и "са поправили грешката".

В "BalkanInsight" разказват цялата история

Снимка:Скрийншот BalkanInsight

Той бил заменен от друг музикант, Тони Стораро, известен също като Тунчер, пишат в "Balkan insight". Фестивалът се провежда за седми път.

В публикацията на "Balkan Insight", се казва още, че "Yeni Akit" е проправителствен ежедневник, много от чиито колумнисти имат влияние върху турското правителство. Вестникът държи линия на политика срещу правата на жените и ЛГБТ групите.