Стана известно разпределението на участниците в полуфиналите на тазгодишния песенен конкурс "Евровизия 2020", който ще се проведе в нидерландския град Ротердам, предават ТАСС и БТА.

Жребият определи в първия полуфинал /12 май/ на песенната надпревара да се представят изпълнителите от Македония, Норвегия, Беларус, Русия, Кипър, Литва, Хърватия, Швеция, Азербайджан, Малта, Израел, Словения, Австралия, Украйна, Румъния, Ирландия и Белгия.

Във втория полуфинал на 14 май ще се състезават представителите на Австрия, Дания, Молдова, България, Полша, Швейцария, Финландия, Армения, Сан Марино, Латвия, Сърбия, Исландия, Грузия, Португалия, Чехия, Гърция, Албания и Естония.

Шест страни директно се класират на финала. Участниците от Великобритания, Германия, Испания, Италия и Франция, а също и страната-победител от миналата година, Нидерландия, директно се класират за финала.

Шейсет и петият конкурс "Евровизия" ще се проведе от 12 до 16 май в концертната зала "Ахой" в Ротердам. Нидерландия получи правото да бъде домакин на тазгодишното издание, след като през 2019 година конкурсът беше спечелен от Дънкан Лорънс с песента "Arcade".

Българският представител на Евровизия 2020 Виктория Георгиева - VICTORIA работи усилено върху своите потенциални песни за Евровизия, съобщиха от щаба за участието.

През януари в София и Лондон се проведоха музикални лагери с български и международни композитори, където певицата взе дейно участие като автор на музика и текст.