Мартин Башир, който направи истински журналистически удар с интервюто си с принцеса Даяна през 1995 г., излъчено по BBC, a сега е във вихъра на скандала, и друг път се е озовавал в сходни ситуации.

Той е роден в Лондон през 1963 г., а родителите му са пакистанци. В кариерата си има знакови интервюта, като например това с Луиз Удуърд - млада британска бавачка, осъдена в САЩ за непредумишлено убийство на бебе, поверено на грижите ѝ, или пък това с петима заподозрени в убийството на цветнокожия тийнейджър Стивън Лоурънс през 1995 г. поради расистки мотиви.

След разговора с Даяна, големият му медиен удар беше документален филм за британската телевизия ITV, посветен на Майкъл Джексън през 2003 г. Според бившия мениджър на Краля на попа именно този филм бавно е довел до смъртта на Джако, починал от свръхдоза лекарства през 2009 г.

До документалната лента-интервю с Краля на попа се стигнало именно заради интервюто с Даяна. Впечатлен от него, илюзионистът Ури Гелер дал идеята на Джако да отговори на въпросите на Мартин Башир, за да подобри имиджа си, помрачен от първи слухове за сексуални агресии над деца. Така се стигнало до продукцията "Да живееш с Майкъл Джексън", която вместо да оправи репутацията на певеца, го представя като странен самотник. Тогава изпълнителят се оплакал пред британския медиен регулатор и обвинил Башир, че го е показал в изопачена светлина.

"Това го уби", казва Дитер Визнър, бившият мениджър на звездата.

Според него пътят към смъртта на Джако е започнал именно в нощта на излъчването на документалния филм. Преди това медикаментите, които пиел Майкъл, са били помощно средство, а след излъчеването на лентата те са се превърнали в необходимост за него, твърди Визнър.

В годините около смъртта на поп сензацията Башир работи в САЩ за ABC, NBC и MSNBC, пише БТА. През 2008 г. той е отстранен от новинарска емисия на NBC заради груби и сексисти коментари за колежа, изречени по време на официална вечер. Пет години след това той отново е отстранен и после подава оставка и от MSNBC заради обидни думи по адрес на Сара Пейлин. След като тя сравнява американския федерален дълг с робство, Башир я нарича идиотка от световна класа и добавя, че тя заслужавала някой да се облекчи в устата ѝ.

Снимка: Getty Images

След тези скандални епизоди Башир се връща в Обединеното кралство, където от 2016 г. водеше в BBC религиозна емисия. Неотдавна обаче той напусна медията по здравни причини.

Тери Морган, Мартин Бишар и Синтия Макфадън

Снимка: Getty Images