Ивана Харизанова - възпитаничка на Руското балетно училище „Галина Уланова” с ръководител Шара Карсакпаева, е поканена лично от директора на Имперския руски балет и негов основател (заедно с Мая Плисецкая) за ролята на Амур в балета „Дон Кихот” на 12 февруари в Зала 1 на НДК.

Това е допълнителният спектакъл на трупата, който ще бъде игран пред българската публика.

Билетите за „Лебедово езеро” вече свършиха, а за „Болеро” и „Кармина Бурана” на 11 февруари, са в ограничено количество.

Нашето момиче е забелязано от Гедиминас Таранда още преди две години по време на участието й във фестивала „Звезди на световния балет” в Украйна. Там Ивана Харизанова участва в същата партия в постановката на „Дон Кихот” на Академичния театър за опера и балет” „А.Б.Соловяненко” заедно със солисти на Больщой театър.

За „Дон Кихот” Гедиминас Таранда казва, че е един от любимите му спектакли. Като водещ солист на Большой театр той дълги години танцува в него в ролите на Тореадора и  Еспада, а като ръководител на Имперския руски балет  при поставянето на този балет се е постарал да обогати емоционалното въздействие от музиката на Минкус и хореогарията на Горский/Петипа с блестящото изпълнение на артистите на балета.

120 костюма ще бъдат сменени по време на спектакъла, а два ТИРА ще докарат пищния декор от Испания. Излишно е да се споменава, че от европейското турне на трупата най-радушно „Дон Кихот” е посрещнат в Испания, където от края на минала година до сега Имперският руски балет изнася над  50 представления. Дали българската публика ще се окаже по-темпераментна от испанската, ще се види на 12 февруари, Зала 1, НДК.

Билети се продават на касата на НДК и в мрежата на Eventim.
ИЗБРАНО