По думите му то се приготвя в различните региони на страната ни по разнообразни начини. Макар печеното и пълнено агне да е емблематично за празника, популярна е и агнешката яхния, на места пък месото се предпочита варено. Майстор-готвачът определя като най-вкусно печено агне на пещ, но най-силно е впечатлен от пловдивското село Брестовица, където агнето се пече върху кисело зеле.

Малки тайни при приготвянето на агнешко

Кулинарът смята, че най-важното за агнешкото месо е поне един-два часа преди готвене да бъде осолено, а най-добре е от предния ден, издава тайната си кулинарът. Според него няма нужда от изкуствени маринати, течни и други добавки, изобилстващи в търговската мрежа. Солта е този елемент, който разгражда белтъка и прави месото крехко, твърди Звездев.

По думите му следващият важен момент е агнешкото да се сложи в много сгорещена фурна за 20 минути, без да се пържи и едва тогава да се намали на 130-140 градуса. За 2-3 часа месото ще се изпече и става "мозък", издава Звездев.

За по-икономично ястие в условията на криза той препоръчва да се използват по-евтините ребърца и предната част на агнешкото. Там е едно от най-крехките и шарени меса, които могат да се отделят, смелят и тогава да се смесят с ориз, джоджен и много пресен лук, да се завият лозови сърмички и се получава интересна гозба, различна от традиционното агне, препоръчва Звездев.

Зелени зеленчуци

Също са задължителни за великденската трапеза, за да напомнят, че пролетта вече е тук, а зимата си е отишла, препоръчва кулинарът. Звездев съветва на семейната софра да има и много вино.

Козунак

Навлезлият в началото на миналия век френски обреден хляб почти напълно е изместил родните великденски коколници - печена питка с яйце, каза Звездев.

Някога селските хора са подслаждали хляба си с петмез, или с извлечен и сварен сок от цвекло. Получава се гъста течност като манов мед, но процесът е много трудоемък и вече почти никъде не се прави, каза Звездев. По думите му козунакът е тесто бриош, което с годините е доста променено.

Яйца

Яйцата е необходимо поне 2-3 часа преди сваряването да са на стайна температура, а не директно от хладилника да бъдат поставяни на котлона. За да станат вкусни, трябва бавно да врят, поне 15 минути след завирането, съветва още кулинарът. Не бива да се забравят и задължителните няколко лъжици сол във водата, припомня още майстор-готвачът.

Той препоръчва да се използват и народни хитринки и багрила при боядисването им - обелки от кромид лук, или вода от сварено червено цвекло.

За да се оползотворят събралите се понякога 50-60 великденски яйца след празниците, майстор-готвачът предлага туршия, при която те стават хрупкави и издържат повече от месец.

Туршия от яйца

За целта се прави саламура от 3-4 колелца червен кромид лук, 2,5 ч.ч. вода, по 1/2 ч.ч. винен и ябълков оцет, 3 с.л. захар, 2 ч.л. сол, 3-4 дафинови листа и 1 ч.л. едро счукан черен пипер.
Сварените яйца се обелват и поставят в буркани с по 1-2 клонки копър и магданоз. Сварява се една глава червено цвекло.
От течността се добавя към саламурата, заедно с част от цвеклото и се вари 5 минути.
Налива се в бурканите с яйцата, затварят се и се поставят в хладилник.
Туршията трябва да отлежи 6-7 дни.
Белените яйца стават червени и след това се подреждат около традиционната зелена салата, споделя Звездев.

Пудинг от козунак

Насъбралият се в голямо количество и изсъхващ козунак пък може да бъде трансформиран в пудинг, препоръчва още Звездев.
Старият козунак се надробява, добавят се 4 разбити яйца с прясно мляко, малко стафиди, захар, всичко се омесва, карамелизира се форма за печене, слага се за 30 минути във фурната и се получава пудинг, който дълго ще се съхрани.
Може да бъде гарниран с шипков мармалад, съветва още кулинарът.