Печелейки конкурса ни с кастинг по правила му преди 2011 г., тя получава професионална фотосесия, рокля и възможността да бъде придружена на бала си от поп певеца Графа. Явявайки се на "Най-красива абитуриентка", Елена вече има златен медал за отличен успех от НПМГ и участия на ревюта. След това осъществява мечтата си и следва "Морска биология" и "Океанография" в Suffolk University в Бостън, САЩ. Остава да живее в Бостън, където работи в научна лаборатория. Носителка е на титлите "Мис Българка в САЩ", "Мис Глори БГ" и други. А тази година участва в Седмицата на модата в Лондон.

Вижте снимки на Елена по пътя към успеха >>

Ти спечели "Най-красива абитуриентка" за 2008 г. Какво е мнението ти за Dir.bg и за конкурса ни за абитуриентки?

За мен Dir.bg е сайт, който се старае да отразява всички спектри от ежедневието. В него всеки може да намери по нещо за себе си – политика, спорт, култура, мода….. Екип от иновативни млади хора преди 8 години, начело с Райна Деницова, реши да предизвика завършващите млади момичета от България,  като им предложи конкурс на младостта, съчетан със стил и красота, конкурс, в който журито бяха читателите - конкурсът "Най-красива абитуриентка". Нестандартно предложение, което дава възможност на всяка абитуриентка да се представи в най-добрата си светлина, да се почувства неотразима и като една истинска звезда! За мен беше истинско удоволствие да работя с екипа на Dir.bg от началото до края!  

Кажи ни повече за образованието си?

Аз съм родена и израснала в град Червен бряг, където завърших и началното си образование. След 7-и клас кандидатствах и бях приета в Националната природо-математическа гимназия "Акад. Л. Чакалов" в София, специалност "Биология".  Завърших през 2008 г. със златен медал за отличен успех и представих България в международната конференция Global Young Leadership Conference (2008), която се проведе във Вашингтон и Ню Йорк. Същата година продължих образованието си в Suffolk University в Бостън, Масачузетс, САЩ със специалност "Морска биология" и "Океанография". След дипломирането си останах да работя и живея в Бостън.

С какво се занимаваш в момента?

Работя в научна лаборатория за синтетично синтезиране на високо модифицирани частици ДНК и РНК, необходими за медицински, фармацевтични и биохимични изследвания.
В свободното си време продължавам да дефилирам на модния подиум, предимно с участия в ревюта в Бостън и Ню Йорк. Водя и школа, в която предавам на начинаещите момичета опита, който съм натрупала като модел.

Кой беше първият ти успех в модата, след като стана "Най-красива абитуриентка" в ежегодния конкурс на Dir.bg?

2008 г. бе трудна година за мен в личен и семеен план и титлата за “Най-красива абитуриентка” бе неочаквана, но много ценна за мен. Повярвах и станах по-уверена в себе си.
След приключване на конкурса, получих покани за участие в няколко по-големи ревюта, както и за участие в телевизионни предавания, свързани с модата.
Само месец след конкурса на Dir.bg спечелих и националния конкурс “Мис Глори БГ”, който се проведе в Ловеч.
Заминаването ми за Бостън два месеца след конкурса изглеждаше, че ще сложи край на ангажиментите ми в тази сфера.
Затова мисля, че най-големият ми успех в работата ми като модел е, че повярвах в мечтата си и успях да се утвърдя като модел и тук, в САЩ. Ежегодно участвам в благотворителни модни изяви, традиционни са участията ми в Седмицата на модата в Бостън, Провидънс и Ню Йорк.
Радвам се, че труда ми в тази сфера е високо оценен. През 2011 г. бях отличена като "Модел на месец май" в Ню Йорк на организацията Planete Chic, а през 2012 г. бях номинирана и получих наградата за "Най-добър дефилиращ модел на годината" по време на ежегодните Бостънски модни награди. През септември 2013 спечелих конкурса за топмодели Summer 2013 Couture Fashion Week Model Contest в Ню Йорк. Бях приятно изненадана и поласкана, тъй като съм единственият български модел, дефилиращ на този моден подиум. За мен това е високо признание!
Тази година през февруари имах възможността да съм част от Седмицата на модата в Лондон и взех участие в 9 ревюта на водещи дизайнери от цял свят.
Обожавам да съм на модния подиум и пред камера! Работата и изявите ми като професионален модел винаги са били моя страст!

 

Designer: Haus of MoHawk | House of iKons | Prince's Trust | #lfw #london #aw16 #hoi #princestrust #ragephoto

A photo posted by Rage Photo (@ragephotofashion) on



Разкажи ни как стана "Мис Българка" 2013 в САЩ?

Конкурсът “Мис Българка в САЩ” е една страхотна платформа за популяризирането и същевременно за съхранението на българската култура и традиции тук, в Америка. За мен това е един по-различен и нетрадиционен начин да разкажем на света повече за нашата родина, да съберем парченцата българска душа на забързаните в ежедневието наши сънародници в чужбина..
Участието ми в конкурса "Мис Българка в САЩ 2013" бе едно невероятно преживяване, изпълнено с много емоции. На финала се срещнахме 20 българки от различни щати в Америка, всяка със своя талант и неповторима идентичност.  Знаете ли колко енергия и емоции могат да създадат 20 красиви български момичета, събрани за няколко дни на едно място? Една малка България – с всичките й различни краища, култура и самобитност.
Въпреки че много обичам да играя народни танци, с които съм израснала в България, реших да заложа на нещо нетрадиционно и неочаквано, а именно да представя работата на модел с реализиране на модна сесия на подиума. Мисля, че този нестандартен прочит на кръга "Талант" ми помогна. За кръга “Вечерен тоалет”, заложих на създадена от мен вечерна рокля, която бе реализирана специално за случая от Изабел Лопез, водеща дизайнерка в Бостън, с която многократно съм работила. Надявах се журито да хареса роклята и начина, по който я представям. И това се случи!

Какви бяха постиженията ти като действаща носителка на титлата?

Титлата и короната от конкурса Мис Българка 2013 в САЩ ми дадоха възможност в продължение на една година да представя България на много благотворителни и модни събития. Участвах в редица благотворителни ревюта в помощ на хора и деца, болни от рак, както и кампании в подкрепа на ветерани от войните и техните семейства.
Организирах “отбор” за ежегодната благотворителна обиколка от 7 мили в подкрепа на Бостънската детска болница и заедно успяхме да съберем средства за една невероятна организация.
Тази година бе 5-oто ми участие в едно от най-големите благотворителни ревюта в Бостън в подкрепа на Бостънския медицински център и техния Отдел за грижи за пациенти болни от рак. В това ревю имаме привилегията да дефилираме редом с хора, преборили се с тази тежка болест. Чувството е просто неописуемо.
С удоволствие участвам в благотворителни кампании и се радвам, че мога да допринеса към добри каузи, които помагат на общността.

Как би описала пътя си от Червен бряг до Бостън?

Не беше никак лесно да напусна уюта и закрилата на собствения си дом на 13 години, за да живея в общежитие и преследвам мечтите си в столицата, но не бих променила това изживяване за нищо на света. Благодарна съм на семейството си и най-вече на моята майка, че ме подкрепи във всяко едно начинание и ми даде сила да се боря и продължавам напред.
Ако трябва да опиша пътя си от Червен бряг до Бостън, то той е... Шарен и без край – път, изпълнен с неосъзнати възможности и невероятни предизвикателства, път, в който има и широки алеи с изкушения и лесни победи, има и малки трънливи пътечки с неизвестен край, има препятствия, които, за да преодолееш, трябва да вземеш решения, след които няма връщане назад. Път, по който една по една, лесно или трудно, сбъдвах мечтите си, а след всяка сбъдната мечта идваше следващата, към която се стремях и така продължава и днес.
След завършването ми на НПМГ, за мен бе логична стъпка да продължа напред по пътя си – да кандидатствам в престижни университети в Германия и САЩ. Поредната малка победа бе известието, че съм приета да уча в чужбина. Изборът ми за Бостън може би бе предопределен от посещението ми там през 2006 г., когато този град ме омагьоса с красотата, спокойствието и хармонията си.
 
Как протича една твоя седмица?

Дните ми са доста натоварени. През седмицата от понеделник до петък работя в лабораторията за синтезиране на РНК и ДНК. Сутрин, преди работа, разпределям дните между фитнеса, спортуване и понякога кастинги или ангажименти, свързани с модата.
Вечер, след работа, често имам участия в ревюта. А в зависимост от разпределението играя и волейбол в лига с приятели. В края на седмицата намирам време за танци, тъй като много обичам да танцувам.
В събота не пропускам сутрешен крос с приятели.
Често гледам през уикендите да организирам снимки/уроци по дефилиране или да отида на събития.
Ако в събота и неделя нямам модни ангажименти, прекарвам времето си с приятели – ски, кънки, излети, гмуркане… в зависимост от сезона.
Седмиците ми са изпълнени с отговорности и ангажименти в различни сфери, но и със забавления. Просто забързано ежедневие на млад човек.

Благодарим на Ели, че продължава да ни вдъхновява. Пожелаваме й още много успехи в професионален и личен план!

"Най-красивата абитуриентка" 2016: В България мога да постигна всичко >>