Защо не трябва тийнейджърите да спазват диети

stat 06:50  |  10 март 2018 / Всички / Мама / Редактор: Адриана Пейчева /  
Защо не трябва тийнейджърите да спазват диети Защо не трябва тийнейджърите да спазват диети
Сн.: Shutterstock

Ако в тийнейджърска възраст си бил подложен на диета от родителите си, има голяма вероятност да направиш същото със собствените си деца.
Ново изследване навежда на мисълта, че когато родителите на тийнейджър фокусират вниманието си върху диетата му, се създава нездравословен цикъл, който може да навреди на следващите поколения.

"Тийнейджърите, които са подтиквани от родителите си да спазват диета, е по-вероятно да сторят същото със собствените си деца", заяви ръководителката на изследването Джерика Бърдж от Медицинския институт към университета на Минесота.

Окуражаването да се спазва диета е често срещано сред родителите. Те казват на децата си да се подложат на диета, за да отслабнат. Изследването е обхванало над 550 души, които били тийнейджъри в началото му, съобщават от БТА. Здравословното им състояние било следено 15 години. Сега те са на средна възраст 31 години и са станали родители. Две трети от участниците са жени.

За онези, които в тийнейджърска възраст били подтиквани да спазват диета, имало с 25 % по-голяма вероятност да са с наднормено тегло и с 37 % по-голям риск да са затлъстели в сравнение с хората, които като тийнейджъри не са били окуражавани да се подложат на диета.

За участниците, на които било казано да спазват диета, имало със 72 % по-голяма вероятност да гуляят и със 79 % по-голям риск от нездравословно хранене в сравнение с хората, на които не било препоръчано да минат на диета.

За онези, които трябвало да се подложат на диета, докато били тийнейджъри, вероятността да препоръчат същото на собствените си деца била с 50 % по-голяма.

"Резултатите от предишни изследвания показаха, че фокусирането на вниманието върху телесното тегло на детето може да е свързано с риск от бъдещи хранителни смущения за него", отбеляза Бърдж. - "Но когато родителите разговарят с детето си за здравните ползи, това изглежда има защитен ефект за телесното му тегло в бъдеще."Новините в снимки

Следваща Предишна
  • Катрин засия в зелено за Деня на Свети Патрик
  • Анджелина Джоли не се страхува от старостта
  • ”Три четвърти” спечели голямата награда на ”София филм фест”
  • 20 дизайнерски решения, превърнали се в грешки
  • Гери-Никол се озова в прегръдките на Константин
  • Внукът на Макартни хареса момичето на Уидърспуун
  • Ева Лонгория: Понякога забравям, че съм бременна
  • Мелания облече зелена рокля за Св. Патрик

Акценти


Катрин засия в зелено за Деня на Свети Патрик
В събота светът отпразнува Деня на Свети Патрик. В Лондон принц Уилям и съпругата му Катрин се включиха в честванията за националния празник на Ирландия.

Заведения


Ресторант Грозд

Ресторантът предлага традиционни български ястия приготвени по ор ...

Funky Kitchen

Слоганът Taste the music може би най-точно пресъздава философията ...

Зодиак