Обикновено доматите за супермаркетите се берат зелени и зреят докато ги транспортират и съхраняват при ниска температура. Охлаждането обаче влошава вкуса. Затова и те не са много хубави.

Учени от американското министерство на земеделието установиха, че много лесен процес може значително да подобри вкуса им. Те трябва да бъдат потопени във вода с температура около 50 градуса за пет минути, след това оставени да се охладят на стайна температура, пише БТА.

"Охлаждането потиска производството на кислород, азот, на съдържащите сяра хетероциклични съединения, кетони, алкохоли, алдехиди, включително и на 13 компонента от осигуряващите вкуса на доматите. Топлата вода засилва концентрацията им, дори и след това да бъдат охладени", каза д-р Джинхе Бай от екипа.
ИЗБРАНО