Това решиха депутатите, приемайки на второ четене промени в Закона за социалните помощи за деца, съобщиха БТА и "Фокус".

Помощта в натура - например памперси или храна - ще се предоставя под формата на стоки и/или услуги за детето в съответствие с индивидуалните му потребности, оценени от Дирекция "Социално подпомагане". Такъв вид е помощта, отпускана и на родители или лицата, получаващи семейната помощ, които не полагат грижи за детето/децата си или семейната помощ не се използва по предназначение.

В случай че бременната жена не е навършила 18 години, дирекция "Социално подпомагане" ще предприема мерки за закрила в семейна среда, решиха още депутатите.

Промяната, която ще влезе в сила от 2016 г., е само част от ключовата реформа на вицепремиера Ивайло Калфин за насърчаване на отговорното родителство и пресичане на злоупотребите с помощи.

Пред журналисти в парламента зам.-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров разясни, че основният аргумент за тази промяна е да няма злоупотреба с получаването на семейните помощи.

Основната цел е помощите да отидат директно към детето. Акцентът е отговорно родителство, но подкрепа ще получи детето, защото то не може да избере в какво семейство да се роди и на каква възраст да бъдат неговите родители”, обясни Лазаров.

Народните представители въведоха и рестрикции и при изплащането на еднократната помощ на майките-студентки, която е в размер на 2880 лева. Тя ще изплаща на две равни части - половината пари ще се дават при раждането, а остатъкът ще се изплаща след представяне на уверение/удостоверение за записан следващ семестър или за завършено висше образование, но не по-късно от навършване на 1 година на детето.

Освен това майката трябва да е записана като студентка в редовна форма на обучение към датата на раждане на детето във висше училище, получило акредитация и създадено при условията и по реда на Закона за висшето образование, както и да не е осигурена и да не получава обезщетение за бременност, раждане и отглеждане на дете по реда на Кодекса за социално осигуряване. Регламентирано е и в кои случаи се налага връщане на социалната помощ.