Да имаш домашен любимец е страхотно, но освен че трябва да му осигурите уютно легло и ежедневни разходки, храненето на вашето куче с питателна и здравословна храна е една от многото отговорности, които идват с това да сте родител на домашен любимец. Здравословната храна им осигурява по-дълъг живот, както и необходимата енергия и хранителни вещества, от които се нуждаят.

С толкова много опции за хранене, понякога е объркващо кое да изберете, но трябва да се научите да давате пълноценна храна на вашето куче. Наблегнете на храни, богати на протеини, животински мазнини, FOS пребиотици, които допринасят за баланса на чревната флора. Омега 3 и Омега 6 мастни киселини също за важни за вашият най-верен приятел, тъй като се грижат козината му да бъде лъскава и здрава.

Освен здравословните съставки, трябва да обърнете внимание на възрастта на вашия домашен любимец, здравословното му състояние и нивото на активност. Както знаете, кучетата от малките породи имат различни нужди спрямо големите породи и трябва да съобразите храната спрямо теглото и възрастта им.

Снимка: iStock by Getty Images

Потърсете добър баланс на протеини, въглехидрати и мазнини. Те са важни съставки, които е желателно да присъстват в храната на кучетата. Фибрите са полезни за храносмилателната им система.

Грижата за оралното здраве на домашния любимец е жизненоважна част от това да бъдеш отговорен собственик на домашен любимец. Пренебрегването на здравето на устната кухина на кучето ви може да доведе до пародонтално заболяване, което не само излага на опасност устата, но и цялостното им здраве. На пазара има различни варианти, с които да поддържате зъбите на кучето ви здрави - кокали, ленти, крила и кучешки лакомства, които помагат за поддържането на здрави зъби и венци; естествени продукти за дъвчене; хапки с високо съдържание на месо; пръчици за дъвчене; рога, богати на минерали и калции.

Каквото и да изберете, най-важното е да осигурявате на кучето ви хранителните вещества, от които то се нуждае. Добрата храна за кучета съдържа месо, зеленчуци, зърнени храни и плодове, които са ценен източник на витамини, минерали и фибри. Когато избирате храна, винаги проверявайте съставките, хранителните вещества и указанията за хранене.

 В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 99.99 лв.

Снимка: Market.dir.bg