Картофите, патладжаните и тиквичките се обелват и нарязват на филийки с дебелина 3-4 мм. Всичко се запържва до придобиване на златист цвят.

Нарязват се лукът и чесъна на много ситно и се запържват за предпочитане в тенджера. Прибавя се каймата. Бърка се до посветляване. Прибавя се доматеното пелте и накълцаните домати. Добавят се 1 супена лъжица сол, риган, черен пипер, кимион, настърган морков. Всичко това се вари до пълно изпаряване на соса.

В тавата се реди пласт картофи, пласт патладжани, пласт тиквички. Каймата се нанася равномерно на цялата тава. Върху каймата се реди в обратен ред - пласт тиквички, пласт патладжани, пласт картофи, като всеки пласт се посолява и овкусява (по желание) с черен пипер и риган.

Залива се със бешамела, поръсва се с настъргания кашкавал и се пече до зачервяване във фурна, предварително загрята на 200 С.

Забележка: Може към "класическата" мусака - кайма, картофи, моркови, домати, подправки - да се прибавят и 2-3 скилидки нарязан на едро чесън и изпържени на кубчета тиквички и патладжани.