Уолт Дисни е американски предприемач, художник-аниматор, озвучаващ актьор, сценарист, режисьор, продуцент и съосновател на компания "Walt Disney Productions", прераснала в мултимедийната и развлекателна империя "Walt Disney Company". Мнозина го познават най-вече като пионер в анимацията и "баща" на най-известния мишок в света - Мики Маус. По повод вчерашната 120-годишнина от рождението му ето някои по-малко известни и интересни факти за него:

Уолтър Илайъс Дисни е роден на 5 декември 1901 г. в Чикаго, Илинойс. Започва да развива уменията си на карикатурист като дете. Израснал във ферма в Мисури, той не разполага с изобилие от сюжети, но с удоволствие рисува карикатури на съседските коне и други животни.

Напуска гимназия на 16-годишна възраст с надеждата да се присъедини към армията. Отхвърлен е, тъй като е непълнолетен, но успява да си намери работа като шофьор на линейка на Червения кръст във Франция, след като подправя свидетелството си за раждане.

Първото анимационно студио на Дисни е "Laugh-O-Gram". Първите му рисувани разкази са осъвременени версии на басните на Езоп. Студиото бързо фалира.

Уолт Дисни

Снимка: Getty Images

Мики Маус не е първият емблематичен герой на Уолт Дисни. Неговият предшественик Осуалд Щастливия заек е създаден по времето, когато Дисни има договор с "Universal Pictures". След напускането му Осуалд остава собственост на фулмовото студио и неговият "баща" е принуден да сътвори нов персонаж. Така се "ражда" Мики Маус. Прочутият мишок първоначално се нарича Мортимър, но съпругата на Дисни го убеждава да смени "помпозното" му име. С името Мортимър в по-късни епизоди се подвизава съперникът на Мики.


Осуалд Щастливия заек

От появата на Мики Маус през 1928 г. до 1947 г. самият Уолт Дисни озвучава персонажа. Мики може и да е най-известният му персонаж, но се смята, че любимец на създателя си е кучето Гуфи. Според мълвата Уолт през целия си живот всъщност се е страхувал от мишки.

Уолт, както и Мики имат звезди на холивудската Алея на славата. Мики Маус е първият рисуван персонаж, на когото е оказана подобна чест.

Уолт Дисни гори от желание да заснеме пълнометражна анимация за Снежанка въпреки всеобщия скептицизъм. Някои дори наричат проекта "глупостта на Дисни". Същите тези "някои" се оказват истинските "непрозорливци". След дебюта си на екран анимацията "Снежанка и седемте джуджета" (1937) печели 8 милиона долара - сума, която днес би се равнявала на 130 милиона долара.

Филмите на Дисни са известни с отсъстващата фигура на майката. Мнозина смятат, че тази тенденция е отражение на чувството му за вина и страданието след смъртта на собствената му майка.

Уолт Дисни е пионер и в детските телевизионни развлечения, излъчвайки уникални програми като "Зоро", "Дейви Крокет", "Клубът на Мики Маус".

Героят на компютърната анимация "УОЛ-И" е кръстен на него.

Дисни има повече номинации и отличия на американската киноакадемия от всеки друг. Между 1932 и 1967 г. той е удостоен с 22 награди "Оскар" от 59 номинации, пише БТА. На церемонията по връчването на водещите киноотличия през 1938 г. Уолт Дисни получава една нормална и седем миниатюрни статуетки за "Снежанка и седемте джуджета".

Дисни мечтае да отвори революционен тематичен парк, който според желанието му няма да изглежда като "нищо друго на света". Мечтата му се сбъдва с "Дисниленд", а след смъртта му и с "Дисни Уърлд".

Уолт Дисни е голям поклонник на влаковете. Увлечението му започва още като дете, когато гледа как те преминават в близост къщата му. По-късно, като възрастен, той построява миниатюрна парна железница в задния двор на дома си в Лос Анджелис. Радостта, която тя носи дъщерите му, води до решението му да включи монорелсов път в "Дисниленд".

Малко преди смъртта си през 1966 г. Уолт Дисни планира да изгради ски-курорт. Дисни, който е бил страстен пушач, умира от белодробен рак. На 15 декември тази година се навършват 55 години от кончината му.

Над 21 февруари 1980 г. на негово име е кръстен астероидът Диснея, открит от съветския астроном Людмила Карачкина.

Уолт Дисни

Снимка: Getty Images