Британски университет стартира първата магистърска програма, която изучава легендарната ливърпулска четворка "The Beatles" и по-широкото ѝ въздействие върху музиката и обществото.

Университетът на Ливърпул в Северозападна Англия оповести, че вече приема заявления за курса "The Bеatles": Музикална индустрия и наследство", който ще започне от септември.

От учебното заведение смятат, че магистърската степен ще се хареса на хората, които в момента работят или обмислят кариера в изкуствата и в секторите туризъм и отдих.

Учебният материал включва анализ на ролята, която групата играе в музиката, творческите индустрии и в по-широк мащаб в области като туризма и наследството, пише БТА. Студентите ще анализират и как това влияние може да бъде възпроизведено на различни места по света, и в различни индустрии и контексти.

Снимка: Getty Images

"Щастливи сме, че можем да предложим изучаването на "The Beatles" в нашето учебно заведение. Това, което прави магистърската степен уникална, е фокусирането ѝ върху групата по ориентиран към бъдещето начин", казва Холи Теслър от музикалния факултет на университета.

Група "The Beatles", основана в Ливърпул през 1960 г., печели международно признание през 10-годишната си кариера и е смятана за една от най-влиятелните и новаторските в музикалната история.