Резултатите подкрепят схващането, че антибиотиците и раждането със секцио могат да предизвикат смущения в процеса.

Чревните бактерии играят ключова роля за здравето. Те не само разграждат храната, но са от значение и за имунната система. Типовете и количеството на въпросните бактерии, с които хората разполагат, оказват влияние върху затлъстяването и заболяванията на храносмилателната система и дори върху автоимунни болести като астма и алергии.

Малко се знае обаче как при бебета се развива уникален "набор" от бактерии, известен като чревен микробиом. За целите на проучванията екип от Нюйоркския университет е изследвал 43 деца от САЩ в продължение на две години, а колеги от Масачузетската многопрофилна болница и института "Броуд" са анализирали данни за 39 деца, родени във Финландия и наблюдавани до 3-годишна възраст. Изследователите са установили, че първите 2 до 3 години от живота са критичен период за развитието на чревния микробиом. Специалистите са открили също, че редовното прилагане на антибиотици в началото на живота, както и раждането със секцио, намаляват разнообразието на чревните бактерии.

При бебета, родени със секцио, също така липсват някои бактерии, което води до подсилване на ефекта от антибиотиците. Детският микробиом съзрява постепенно и заприличва повече на този на възрастните. Антибиотичното лечение отлага въпросното съзряване, обясняват учените. Специалистите отбелязват, че са необходими повече изследвания, за да се установи дали различията в ранна детска възраст са от съществено значение за здравето по-късно в живота, съобщават от БТА, цитирайки АП.