Писмото е призив към журналистите за морал и отговорност към делата и думите им, заявяват от САБ.

"Във връзка с гнусни публикации по повод на "тревожното" здравословно състояние на актрисата Стоянка Мутафова, бихме искали категорично да опровергаем подобни пораждащи всякакви заключения нелепи преувеличени слухове. Информирам ви, че Стоянка Мутафова е добре със здравето, след лека настинка", се посочва в писмото, подписано от председателя на САБ Христо Мутафчиев.

Отбелязва се, че заради некоректните писания в сайтове и медии недоволни зрители връщат билетите си за представления с участието на известната актриса и пропадат турнета и гастроли.

"Уважаеми господа и дами, наричащи себе си журналисти, не девалвирайте журналистиката в жалко драскачество и набор от цинични, дори гнусни манипулации. Проверявайте информацията си, преди да я публикувате. Не преекспонирайте по брутален начин най-дребните здравословни или други проблеми на известните лица само за да създавате сензации и скандали и така да унищожавате културата и нейните творци. Престанете да злоупотребявате с личния живот на хората, да се месите по нагъл и безочлив начин в най-интимните им моменти", призовават от САБ.

От съюза предлагат, преди да се нарече някой журналист, да се подпише под етичния кодекс на българския журналист.

"Ако всичко онова, което си позволявате, е с цел да бъдат унищожени духовните и културните ценности на нашата малка България, бъдете сигурни, че ние ще дадем сериозен отпор с драстични и крайни постъпки",
се заявява в писмото.

Приканват се професионалистите, изповядващи етическите ценности на журналистическата професия, да се противопоставят на "драскачите, които уронват престижа на професията".

"Българи, спрете да купувате "жълти" вестници и да четете гнусните им писания. Нека онзи човек обеднее",
гласи послеписът в писмото от САБ.