Тя участва наскоро в семинар на тема "Извънкласните и извънучилищните дейности - за устойчиво качествено обучение, възпитание и развитие на децата и учениците" край Варна.

Все още има голям проблем със списването на учебниците, коментира Такева пред БТА. По думите й "този висок стил в учебниците не може да отговори на психо-физическото развитие на децата".

Учебните програми, по които се списват учебниците, са много несъобразени с етапите на развитието на децата, посочи Такева.

Не може по математика в пети клас да се изучават дейности, които са за седми клас или пък материал за шести клас да се изучава в четвърти, отбеляза тя.

Смятаме, че трябва да има коренна промяна на учебните планове, учебните програми и учебното съдържание, допълни Такева.

По думите й учителите компенсират неудачите в учебното съдържание и в стила на списване на учебниците. Добре, че учителите знаят какво да правят в училище - учат и работят със всички видове варианти учебници по една дисциплина, правят един урок, който да бъде възприет от децата, каза тя.

Такева съобщи, че синдикатът е поставил пред настоящия министър Красимир Вълчев проблемите с учебниците.

От СБУ са помолили министъра да бъдат изнесени имената на оценителите на учебниците, за да се видят кои са тези преподаватели от висшите училища, от БАН и учители, които одобряват такива учебници и то с много грешки.

Такева каза, че комисиите, които трябва да оценяват учебниците, трябва да са на показ и да се знае кои са тези хора, които пускат на пазара и одобряват некачествени учебници.

Недоволство от учебник - ездата била вредна за деца >>>