Холивудската звезда, която навърши 50 години миналия ноември, получи наградата за цялостно творчество на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд. В средата на своята реч Фостър заяви: "А сега, трябва да ви кажа нещо, което никога не съм изричала публично и което ме прави малко нервна. Ще кажа високо и гордо нещо, за което ще ми е нужна и вашата подкрепа. Аз съм...неомъжена. Това би могла да бъде една голяма реч, в която да обявя публично сексуалната си ориентация. Но това аз го направих преди хиляда години, по време на каменната ера."

След тези встъпителни думи тя отдаде почит на бившата си партньорка, която присъстваше на церемонията заедно с двете им деца. "Нямаше да съм тук пред вас, ако не беше голямата любов на живота ми, моята героична бивша партньрка, моята сродна душа, изповедница, партньорка по ски, съветничка, моята близка приятелка през изминалите 20 години Сидни Бърнард."

Както отбеляза агенция Ройтерс, словото на Фостър бе доста двусмислено. Актрисата обяви намерението си да оповести своята сексуална ориентация, без да го направи истински и подсказа за намерението си да загърби кариерата си на актриса, без да го спомене изрично. Доста мъглявото признание на Джоди Фостър предизвика възторг и неодобрение в социалните мрежи. Мнозина фенове поздравиха звездата за смелостта й, докато гей-активистки изтъкнаха, че тя би могла да направи много повече, за да бъде модел за подражание за хората с хомосексуална ориентация.

Вижте снимки на Джоди Фостър от церемонията >>
Всичко за Златен глобус 2013