Мегазвездата Тейлър Суифт остана далече зад него със 7 номинации, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес. Tолкова номинации има канадският рапър Уикенд, който тази година проби с албума "Beauty Behind the Madness" и хита "Can't Feel My Face".

Ламар, който миналата година спечели 2 "Грами" в категориите за рап, освен за албум на годината е номиниран за песен на годината ("Alright"), поп дует със Суифт в хита й "Bad Blood" и видеоклипа към същата песен. Той е номиниран също за най-добър рап албум и най-добра рап песен, както и за "All Day" на Кание Уест, на която той е съавтор.

"To Pimp a Butterfly" е третият албум на Ламар. Той оглави британската и американската класация със смесването на фънк, джаз и поезия, което предложи.

В категорията за най-добър албум "To Pimp a Butterfly" на Ламар ще се съревновава с "1989" на Тейлър Суифт, "Beauty Behind the Madness" на рапъра Уикенд, "Traveller" на кънтри певеца Стейпълтън и "Sound & Color" на рок групата Alabama Shakes. Седемкратната носителка на награда "Грами" Тейлър Суифт е номинирана също за запис и песен на годината и най-добро поп соло изпълнение за "Blank Space".

Филмът "Петдесет нюанса сиво" помогна на Уикенд за три от номинациите му за награда "Грами" за сингъла "Earned it", който е от саундртрака му.

За запис на годината са номинирани "Really Love" на D'Angelo and the Vanguard, "Uptown Funk" на Марк Ронсън с Бруно Марс, "Thinking Out Loud" на Ед Шийран, "Blank Space" на Тейлър Суифт, "Can't Feel My Face" на Уикенд.

За песен на годината (категория за авторите на хита) са номинирани "Alright" в изпълнение на Кендрик Ламар, "Blank Space" на Тейлър Суифт, "Girl Crush" на Little Big Town, "See You Again" на Уиз Калифа и Чарли Пут , "Thinking Out Loud" на Ед Шийран.

В категорията за най-добър нов изпълнител си съперничат Меган Трейнър, кънтри певецът Сам Хънт, британецът Джеймс Бей, американката Тори Кели, австралийката Кортни Барнет.

Британката Адел, която спечели шест награди "Грами" за албума "21", излязъл през 2011 г., тази година не е сред претендентите, защото албумът й излезе в продажба прекалено късно.

Наградите "Грами" ще бъдат раздадени на церемония в Лос Анджелис на 15 февруари 2016 г.

Междувременно "To Pimp A Butterfly" на Ламар беше обявен за албум на 2015 година от сп. "Ролинг стоун". Редакторите определят тавата на Ламар като "единствен по рода си шедьовър", пише БТА.

Второ място в класацията на сп. "Ролинг стоун" заема "25" на Адел. Следва "If You're Reading This It's Too Late" на канадския рапър Дрейк. Челната петица на албумите се допълва от "Black Messiah" на D'Angelo and the Vanguard и "Beauty Behind the Madness" на Уикенд. В класацията за сингъл на годината на първо място е "Can't Feel My Face" на Уикенд.