Компания "Disney" сключи договор, който ще ѝ позволи да излъчва в стрийминг платформите и телевизионните си канали филми от досегашния и бъдещия каталог на "Sony Pictires", в това число и продукции от доходоносната киновселена на "Marvel".

Съгласно условията на споразумението, финансови подробности около което не се разкриват, "Disney" получава правата за излъчване в САЩ на филми на "Sony Pictures", които ще излязат между 2022 и 2026 г.

Компанията също така може да излъчва заглавия от съществуващия каталог на киностудиото в мрежата си, включваща стрийминг платформите Disney+ и Hulu, телевизия ABC, каналите на "Disney", FX, "National Geographic".

Платформата Hulu може да започне да излъчва "значителен брой" филми на "Sony Pictures" още през юни тази година.

"Филмовият каталог на компанията" включва блокбъстъри като "Джуманджи" и досегашни и предстоящи продукции от киновселената на "Marvel", например от поредицата за "Спайдърмен".

"Това е победа за феновете, които ще имат възможността да получат достъп до най-доброто съдържание от две от най-продуктивни студия в Холивуд", коментира Чък Сафтлър от "Disney".

Сделката ще позволи на компанията да предлага филмите, след като са били в кината, излезли са на DVD и във VOD (видео по поръчка) платформи и са показвани за 18-месечен ексклузивен период по стрийминг платформата Netflix, която също има споразумение със "Sony Pictures", оповестено по-рано през месеца, предава БТА.

Компания "Sony Pictures", която не притежава голяма стримийнг платформа, разчита на бизнеса с външни партньори.

"Споразумението циментира ключова част от нашата стратегия за разпространение, която е да увеличим максимално стойността на всеки от филмите ни, като ги направим достъпни за потребителите на всички платформи, като работим с широк кръг ключови партньори", отбелязват на свой ред от студиото.