Ед Шийран и Камила Кабело бяха сред звездите, които излязоха снощи на сцената на концерт за набиране на средства за хуманитарна помощ за Украйна, съобщи Ройтерс.

Двучасовият спектакъл "Концерт за Украйна" в Бирмингам бе излъчен по телевизията и в него взе участие украинската певица Джамала, която спечели песенния конкурс Евровизия през 2016 г.

"Това е толкова важна кауза. За мен е чест да бъда тук", заяви Шийран на сцената. След това той свири с Кабело, който също изпя версия на "Fix You" на Coldplay.

"Всички се молим тази вечер за мир и сигурност за народа на Украйна", каза Кабело.

Ключов момент от вечерта бе изпълнението на виртуозния млад цигулар Иля Бондаренко, който изсвири украинска народна песен от бомбоубежище в Киев, заедно с 94 цигулари от цял свят.

Шоуто, излъчвано по каналите на ITV и STV, по време на което зрителите можеха да правят дарения, включваше и филми, показващи усилия за помощ в Украйна, след като Русия започна инвазията си преди повече от месец. Москва нарече действията си "специална операция". Организаторите заявиха, че концертът е събрал 12,2 милиона британски лири (16 милиона долара), които ще бъдат дарени на Комитета за спешни случаи при бедствия - чадър на британските благотворителни организации - за хуманитарния призив в Украйна.