Анджело Кели, член на фолклорната музикална династия "Кели фемили", радваща се на голям успех в Европа, беше глобен 3000 хиляди евро за това, че изкарал 4-годишния си син на сцената за съвместно изпълнение, предадоха ДПА и АП.

"По време на гастрола детето Уилям е стояло най-малко 30 минути на сцената, пяло е с другите и е изпълнило своя песен", заяви съдията в градския съд на баварския град Хасфурт. Той определи деянието на г-н Кели като незаконно използване на детски труд. Решението на съда може да бъде обжалвано. Кели и правният му екип ще направят всичко по силите им, за да оспорят глобата.

"Като баща, за мен първа грижа винаги е било благополучието на моя син", написа 39-годишният фолк певец във Фейсбук. Той поясни, че Уилям никога не е бил принуждаван да гастролира с трупата. "Той беше на сцената, защото сам го пожела", изтъкна родителят.

Адвокатът на г-н Кели коментира, че е доста крайно да се определи краткият престой на сцената на малкия Уилям в присъствието на майка му, баща му и братята му, като "експлоатация на детски труд".Изпълнението на малчугана се е състояло по време на концерт на открито в баварския замък Елберн през 2019 година.

Германският закон предвижда децата да участват в музикални изпълнения за не повече от два часа дневно, стига да имат разрешение от властите за това. Единствените разрешени часове за тяхната изява са между 8 часа сутринта и 5 часа след обед. А гастролът на малкия Уилям бил завършил в 20:20 часа, което също се оказало нарушение.