Това ще бъде "прекрасен ден" за рок групата U2, но и за останалите четирима, определени да получат тазгодишните отличия на Кенеди център през декември, заиграва се със заглавието на популярната им песен Асошиейтед прес.

Центърът за сценични изкуства "Джон Ф. Кенеди" във Вашингтон обяви, че ирландската рок група, актьорът Джордж Клуни, певиците Гладис Найт и Ейми Грант, както и композиторката Таня Леон, ще бъдат отличени тази година.

Снимка: Getty Images

Обичайно, центърът награждава петима души годишно за изключителен принос към американската култура.

Но честта да получат приза понякога имат и групи. Като групата "Earth, Wind & Fire", която получи наградата през 2019 г. В същата година бе почетен и детският телевизионен сериал "Улица Сезам", който малко преди връчването на наградата чества 50-годишнината си.

Призът са получавали и рок групите Eagles през 2016, и Led Zeppelin през 2012 г.

Президентът на Центъра за сценични изкуства Дебора Ф. Рътър заяви в интервю, че нейният екип е "работил много усилено, за да мисли върху това "Включваме ли всички сценични изкуства?". Тя изтъкна музиката на Грант като различен жанр, представен в отличията тази година.

"Имали сме госпъл и преди. Отличавали сме и много ар енд би и соул изпълнители, кънтри музиканти, но не сме имали непременно Ейми Грант и християнски поп по същия начин", каза тя, сравнявайки включването на Грант с почитането от центъра на Ел Ел Кул Джей през 2017 г., когато за първи път сред отличените е хип-хоп изпълнител.

Това е 45-ата година от създаването на наградите, които ще бъдат раздадени на гала вечер на 4 декември във Вашингтон с участието на най-добрите артисти.

Шоуто ще бъде излъчено по Си Би Ес на по-късна дата.

Рътър добави още, че честта "не е свързана с едно произведение, което е популярно тази година. Или един филм. Или една хореография. Наградата е "за постижения в живота".