Певицата Лейди Гага води по номинации за Европейските музикални награди на MTV.

Поп звездата ще се съревновава в седем категории за отличията, почитащи приноса на изпълнителите към международната музикална сцена.

Сред седемте номинации на певицата са за най-добър изпълнител, видео, песен и сътрудничество за парчето "Rain on Me" с Ариана Гранде.

С по пет номинации за Европейските музикални награди следват канадският певец Джъстин Бийбър и южнокорейската кей-поп група BTS.

Сред останалите номинирани фигурират Били Айлиш, Карди Би, Тейлър Суифт, Weekend. Тази година ще бъдат присъдени отличия в три нови категории, сред които за латино музика и най-добро виртуално изпълнение на живо.

В категорията за най-добро видео освен Лейди Гага и Ариана Гранде за "Rain on Me" са номинирани Били Айлиш за "Everything I Wanted", Карди Би за "WAP" в сътрудничество с Megan Thee Stallion, диджей Калед за "Popstar" в сътрудничество с Дрейк, Карол Джи за "Tusa" в сътрудничество с Ники Минаж, Тейлър Суифт за "The Man", Weekend за "Blinding Lights".

Отличието за най-добър изпълнител ще си оспорват Лейди Гага, Дуа Липа, Хари Стайлс, Джъстин Бийбър, Майли Сайръс, Weekend, предава БТА.

С номинации за най-добра песен са BTS за "Dynamite", DaBaby за "Rockstar" в сътрудничество с Роди Рич, Дуа Липа за "Don't Start Now", Лейди Гага и Ариана Гранде за "Rain on Me", Роди Рич за "The Box" и Weekend за "Blinding Lights".

Номинираните в категорията за сътрудничество са "Blackpink" и Селена Гомес за "Ice Cream", Карди Би за "WAP" в сътрудничество с Megan Thee Stallion, DaBaby за "Rockstar" в сътрудничество с Роди Рич, Джъстин Бийбър за "Intentions" в сътрудничество с Куейво, Карол Джи за "Tusa" в сътрудничество с Ники Минаж, Лейди Гага и Ариана Гранде за "Rain on Me", Сам Смит и Деми Ловато за "I'm Ready".

В категорията за поп ще се съревновават BTS, Дуа Липа, Джъстин Бийбър, Хари Стайлс, Кейти Пери, Лейди Гага, "Little Mix".

С номинации за най-добра група са BTS, "5 Seconds of Summer", "Blackpink", "Chloe X Halle", CNCO, "Little Mix".

Фенската си маса ще "премерят" Ариана Гранде, "Blakpink", BTS, Джъстин Бийбър, Лейди Гага.

В категорията за латино музика са номинирани Anuel AA, Bad Bunny, Джей Балвин, Карол Джи, Малума, Осуна.

Претендентите за приза в рок категорията са "Coldplay", "Green Day", Лиъм Галахър, "Pearl Jam", "Tame Impala" и "Killers".

Отличието за хип-хоп ще си оспорват Карди Би, Да Бейби, Дрейк, Еминем, Megan Thee Stallion, Роди Рич, Травис Скот.

С номинации в категорията за електронна музика са Калвин Харис, Давид Гета, Кайго, Маршмело, Мартен Гарикс, "The Chainsmokers".

В категорията за алтернативна музика са номинирани Blackbear, FKA twigs, Хейли Уилямс, Машин Гън Кели, "1975", "Twenty One Pilots".

Феновете могат да гласуват за любимите си изпълнители до 2 ноември. Носителите на Европейските музикални награди ще станат известни на 8 ноември.