Фестивалът "Удсток", организиран по повод 50-годишнината от първото му издание, все пак ще се състои, но в Мериленд, а не в щата Ню Йорк, предаде Франс прес.

Вижте снимки от първия фестивал >>

Организаторите първоначално планираха тазгодишният фестивал да се състои на автомобилната писта "Уоткинс Глен" в северната част на щата Ню Йорк, на около 230 км от мястото край градчето Бетъл в югозападната част на щата, където бе организиран легендарният фестивал "Удсток" през 1969 г.

Но тъй като се предвиждаше да има 150 000 фенове, бе преценено, че мястото е неподходящо, защото е с капацитет 65 000 зрители. Организаторите всъщност не получиха разрешение за провеждане на фестивала на пистата "Уоткинс Глен". Впоследствие се предвиждаше събитието да се състои на пистата за конни надбягвания "Върнън Даунс", но и тази възможност отпадна.

В края на краищата изборът на организаторите падна върху амфитеатъра "Мериуедър пост павилиън", в който се изнасят концерти на открито. Той се намира в Колумбия, Мериленд, и е с капацитет едва 19 000 зрители. Обграден е с гора и донякъде напомня мястото, където се състоя фестивалът "Удсток" през 1969 г., съобщава БТА.

Освен че се затрудняваха да открият място за провеждане на фестивала, организаторите, сред които съпродуцентът и съосновател на "Удсток" през 1969 г. Майкъл Ланг, имаха и финансови проблеми. Основният финансов партньор, филиалът на компанията "Денцу" - "Амплифай лайв", се оттегли от проекта и изтегли първоначално инвестираните в него 18 милиона долара. Не е ясно дали знаменитости, като Джей-Зи и Майли Сайръс, за които по-рано бе оповестено, че ще са хедлайнери на фестивала, действително ще участват в него.

Първият фестивал "Удсток" от 15 до 18 август 1969 г. събра около половин милион фенове. Те участваха в онова, което половин век по-късно остава най-значимото събитие в света на хипи културата през 60-те и 70-те години на миналия век.