Трилърът "Тенет" на Кристофър Нолан най-сетне влиза в кината в САЩ този уикенд с надеждата да съживи желанието да се ходи на прожекции по време на пандемията, заради която киносалоните на закрито затвориха и филмопроизводството замря.

Холивуд взе глътка въздух миналата седмица, когато стана ясно, че "Тенет" е набрал солидната сума от 53,6 милиона долара приходи в Европа и на други пазари. Това е знак, че публиата е жадна за нови филми и е готова да спазва социална дистанция и да носи маски, за да гледа кино в затворените помещения на киносалоните.

Сега киноиндустрията очаква да разбере дали и американците са така зажаднели за кино. Продукцията на филма на "Warner Bros." с Джон Дейвид Уошингтън в главната роля струва 200 милиона долара и е първият високо бюджетен филм на холивудско студио, който тръгва по кината в САЩ след затварянето им през март.

Дългото очакване "повиши статута на филма до изключително важен в символично, културно и финансово отношение. Той е повратна точка за театралния бизнес, който е в застой от пет месеца", казва Пол Дергарабедян, медиен анализатор в "Комскор".

Макар киносалоните в Ню Йорк и Лос Анджелис - най-големите пазари в САЩ, все още да не работят, повече от половината от киносалоните на закрито в САЩ се очаква да заработят с ограничен до 50 на сто капацитет.

Най-голямата верига киносалони в страната - IMC Entertainment, обяви, че че отваря още 140 киносалона този уикенд и така 70 на сто от залите ѝ в страната вече ще работят.

Китай, който оспорва позицията на САЩ на най-голям кинопазар в света, също пуска "Тенет" по кината този уикенд, пише БТА. Това е първа премиера на голяма холивудска продукция в страната от януари.

Дергарабедян казва, че боксофис очакванията за "Тенет" този уикенд варират от 15 милиона долара до 30 милиона долара. Филмът обаче не бива да се съди от първите дни, припомня той.

"Знаем, че сме на маратон, не на спринт и очакваме този филм да върви дълго по екраните", каза Тоби Емерих, президент на "Warner Bros. Pictures Group" в изявление по повод резултатите от миналия уикенд.

"Тенет" почти няма конкуренция. Филмът от 2013 г. "42" се пуска ограничено по екраните в памет на изпълнителя на главната роля Чадуик Боузман, който почина миналата седмица. Трилърът с Ръсел Кроу "Ненормален", юношеския "Новите мутанти" и третия филм от поредицата за Бил и Тед "Bill & Ted Face the Music"бяха пуснати в края на август. Чак през октомври зрителите може да очакват премиера на филм със супергерои - "Жената-чудо 1984".