Прахът и мръсотията в офиса могат да причинят сериозни алергии и заболявания. Според данните от проучване почти половината от фирмите през тази година няма да направят основно почистване на офисите си след дългата зима.

42% от компаниите ще спестяват около 300 лева такса за услугата, но рискуват да намалят работоспособността на служителите си. Най-големият проблем на офис средата са праха и непочистените климатични системи.

Зачервяването, паренето и сълзенето на очите обикновено се свързват с работата пред монитор, но според специалисти нерядко са признаци на алергия. Затова, ако офисът няма централна вентилационна система, трябва да се използват овлажнители на въздуха.

Проучвания показват, че върху мишката на компютъра има три пъти повече микроби отколкото върху дъската на тоалетната чиния. Освен, че може да ни зарази обаче, несъобразената с ръката на човека мишка и неудобната клавиатура може да доведат до хроничен неврит или тендовагинит.

Инкубатор на болестотворни микроорганизми са и електрическите уреди, като например компютрите и принтерите,  които се почистват много по-рядко от пода и бюрата например.