Водата е не по-малко ефикасна от болкоуспокояващите лекарства срещу главоболието, стига човек да я пие често и по много - около седем чаши на ден, установиха холандски учени.

Учените от университета на Масстрихт са започнали изследването си, след като забелязали през 2005 г., че състоянието на пациент с мигрена, който започнал да пие повече вода, заради проблеми с пикочния мехур, се подобрило.

Екипът, ръководен от д-р Марк Спигт, набрал над 100 доброволци, които редовно страдали от главоболие - тежко или леко. Те били инструктирани как да намалят дискомфорта си, да ограничат стреса, да подобрят съня си и да избягват кофеина. На половината лекарите препоръчали да пият 1,5 л вода дневно три месеца освен останалите обичайни течности, които приемат. В края на изследването доброволците от групата, пила много вода, били с по-малко оплаквания.

Специалисти, които не са участвали в изследването, допускат, че е възможно подобрението да се дължи на плацебо ефект. Те обаче напомнят, че е полезно да се пие повече вода и това подобрява общото състояние.