За да популяризират инициативата си срещу рядкото генетично заболяване, завършващите ученици от 11 столични училища изработиха хиляди хартиени пеперуди, съобщиха от организацията за градско изкуство „Destructive Creation”.

С нейна помощ пеперудите бяха поставени из центъра на София във времето от 23 до 7 часа в събота срещу неделя.

Не се съобщава каква е събраната сума.

Лечението на „пеперудените деца“ не се поема от Здравната каса. От институцията са уверили, че ще започнат да отпускат пари за болестта от 1-ви юли тази година.

Булозната епидермолиза е генетично заболяване, предизвикваща т. нар. симптоми на „пеперудените деца“. При тази болест кожата на децата е изключително чувствителна и ранима – получават се наранявания дори от най-лекото докосване.

Болестта засяга средно 1 на 17 000 новородени. „Пеперудените деца“ се нуждаят от всекидневно лечение с незалепващи превръзки и антибиотичните кремове, чиято месечна стойност възлиза на близо 2000 лв.

През март абитуриенти от различни училища се обявиха, че се отказват от скъпите дрехи в деня на бала си и се присъединиха към инициативата "Панаир на добрината". Тогава те съобщиха, че на изпращането си от училище ще облекат дънки и бели тениски. Затова и акцията стана известна като "На бал с дънки".