Трите основни причини за смъртност сред тийнейджърите в света са пътните произшествия, СПИН и самоубийството, съобщи АФП, позовавайки се на доклад на Световната здравна организация (СЗО).

Всеки ден един млад българин до 18-годишна възраст се опитва да сложи край на живота си, като най-честата причина за това е конфликт с родителите му, стана ясно миналата година.

В доклада на СЗО е записано, че през 2012 г. в света са умрели 1,3 милиона тийнейджъри, предаде БТА.

Момчетата са по-засегнати от пътни инциденти от момичетата с три пъти по-голяма смъртност.

Депресията обаче е на първо място сред болестите за тази възрастова група, а самоубийството е на трето място сред причините за смърт.

Научни изследвания показват, че при страдащите от психични заболявания първите симптоми се появяват още от 14-годишна възраст.

Според СЗО, ако тийнейджърите се лекуват навреме, ще бъде избегнати "страдания през целия живот".

Първата причина за смъртност при момичетата е самоубийството, следвана от раждането.

Сред водещите причини за смъртността при тийнейджърите са също диарията и белодробните инфекции.

Докладът разкри също, че само един на четирима тийнейджъри се движи достатъчно - поне един час дневно, а в някои държави всеки трети тийнейджър е със затлъстяване.

"Светът не отделя достатъчно внимание на здравето на тийнейджърите. Надяваме се този доклад да привлече повече внимание върху здравословното състояние на децата от 10 до 19 г. и да ускори действията" по проблемите на здравето им", заяви д-р Флавия Бустрео, зам.-генерален директор на СЗО по въпросите на женското и детско здраве.

Миналата година у нас бе приета Национална програма "Превенция на самоубийствата 2013-2018 год". Превенцията трябва да започне в начална училищна възраст.

Преди това започнаха безплатни консултации с психиатри и психолози и семинари, като част от мерките на Регионалните здравни инспекции срещу зачестилите самоубийства.