Естественият процес на остаряване започва още след 24-25-та година – факт, с който мнозина не са наясно. Метаболизмът постепенно се забавя, както и производството на хормоните и регенерацията на клетките. Има ли начин да се забави хода на времето?

Полезни срещу вредни навици

Ако имате навик да пазарувате впечатляващи количества регенериращи и хидратиращи кремове, това не е гаранция за победа в битката с годините. Появата на бръчките е свързана не само със загубата на еластичност, но и с промените, които настъпват във всички тъкани, включително и лицевите кости. Така че скъпите кремове и козметични процедури могат да повлияят само частично. За да се ефективни грижите, които полагате, те трябва да започват не от повърхността, а „отвътре”.

Следните грешки в ежедневието ви вредят най-много:
-    Нередовно хранене или драстични диети;
-    Недостатъчен сън;
-    Злоупотреба с алкохол, цигари, кофеин;
-    Прекомерно излагане на слънце;
-    Токсини от замърсената околна среда, както и от употреба на медикаменти.

Младото лице има свеж, равен тен, подкожната тъкан е равномерно разпределена, което му придава една характерна заобленост. С напредването на възрастта настъпват промени в тъканите и лицевите кости, кожата „провисва”, бузите хлътват, лицето придобива уморен вид. Всичко това е свързано и с едно постепенно изчерпване на минералните запаси в организма, особено при хора, чието ежедневие изобилства с изброените по-горе вредни навици.

Добрите ежедневни навици, които могат да забавят този процес са: рационалното хранене (балансирана и разнообразна храна с преимущество на сурови плодове и зеленчуци), прием на достатъчно вода, двигателна активност, регулиране на нивата на стреса с поддържане на психичното равновесие. Нужен е и допълнителен прием на хранителни добавки, витамини и минерали.


Как да забавим процеса на стареене

За да имаме еластична кожа и добър метаболизъм, може да ни помогне комбинация от минерали в концентрация, която организмът възприема на ниво клетка. Подходящи за целта са минералните соли на д-р Шуслер, които са произведени на хомеопатичен принцип и проникват през клетъчната мембрана дори и при нарушения на клетъчните функции (стресирана, дехидратирана клетка).

Комбинация минерални соли подпомага нормалната обмяна на веществата и естествените процеси на регенерация: Шуслерови соли №1, 8 и 11. Сол №11 силицея стимулира образуването на колаген и предпазва кожата от стареене и поява на бръчки. Сол №1 калциев флуорид се грижи за еластичността на тъканите - съдържа се в в еластичните влакна на съединителната и съдова тъкан, в епидермиса, помага срещу целулит и стрии. А сол № 8 натриев хлорид регулира баланса на течности в тялото, хидратира кожата и предпазва от отоци. Препоръчват се по 5 таблетки дневно от всяка сол в продължение на 2 месеца, като може да се правят по 2-3 курса в годината.

И така: по-добре млади и красиви, отколкото...

Лесно можем да продължим това изречение. Но не е толкова лесно да го постигнем, освен ако не сме посветени в тайните на силицеята – популярна като солта на младостта и красотата в Шуслеровата терапия.

Ако забелязвате издайническите белези на годините, като бръчки тип „пачи крак” или отпусната кожа и малки бръчици в областта на ушите, това говори за голям дефицит на силицея. Тази минерална сол предпазва от появата на разширени вени, стрии, хемороиди, бръчки, целулит. Помага при проблеми с косата като накъсване, цъфтеж, косопад или при чупливи нокти, с неравна повърхност, лющене. Силицеята регулира потната секреция, овладява закрити гнойни процеси (например при акне). Подобрява структурата на зъбите и се прилага при кариеси и като профилактика за здравина на зъбите. Подобрява и сетивните възприятия - слуха и зрението, тъй като предаването на електрическите импулси зависи от нервната проводимост, главно функционално вещество, за която е силицея. Нужна е и за нервната система – при свръхчувствителност, повишена раздразнителност, лоша концентрация, общо влошаване поради психично напрежение.

Още полезни комбинации с минерала за младост и красота:

При косопад: Шуслерови соли №2 калциев фосфат, №5 калиев фосфат, №8 натриев хлорид и №11 силицея. Сол №2 балансира нивата на калций в организма, което често е причина за косопада. Заедно със сол №5 те активизират процесите на регенерация в тялото. Соли №8 и 11 са важни за здравината на косъма, укрепват космения фоликул и стимулират растежа. Вземайте по 3 таблетки от всяка сол дневно за 2 месеца.

При отоци под очите: Ще ви помогнат соли с номера 1, 8, 10 и 11. Към класическата комбинация за красота със соли за еластични тъкани и баланс на течностите в тялото 1, 8 и 11 тук се добавя и Шуслерова сол №10 натриев сулфат, солта на отделителните процеси, която помага при склонност към oточност и задържане на течности в тялото. Всички соли се приемат по 3 таблетки от всяка дневно, за 2-3 месеца.


Ако искате да научите повече за Шуслеровите соли, вижте специалните видеоматериали за тях на www.istoriizazdrave.bg. А ако вече имате опит в употребата им, на istoriizazdrave.bg напишете вашата лична история за здраве! Екип на Немския хомеопатичен съюз и „Преди обед“ ще избере някои от най-интересните истории, за да ги заснеме и покаже на екран. И можете да получите възможността да посетите родината на хомеопатията и Шуслеровата терапия – Германия.

Очакваме вашите истории за здраве на www.istoriizazdrave.bg