Резултатите от мащабно проучване показват, че над една трета от американците страдат от недоспиване, предаде Ройтерс.

"Проблемът е много сериозен. Когато не си доспиват, хората не функционират достатъчно добре, концентрацията им намалява, а дългосрочният ефект върху здравето е неблагоприятен", казва д-р Нанси Колъп от Центъра за изследване на съня към университета "Еймъри".

Експертите напомнят, че за хората на възраст между 18 и 60 години здравословното количество сън е минимум седем часа. За целите на настоящото изследване от федералните Центрове за контрол и профилактика на заболяванията са анализирали данни за 444 306 души.

Изследователите са установили, че само 65,2 процента от тях си набавят препоръчителните седем часа нощен сън. Останалите имат проблеми със съня, които се свързват с повишен риск от затлъстяване, диабет, високо кръвно налягане, сърдечносъдови болести, инсулт и психологически стрес.

Специалистите добавят, че някои промени в начина на живот, като например лягане и ставане по едно и също време и изключване или отстраняване на електронните и мобилни устройства от спалнята, могат да помогнат на хората да си набавят здравословното количество сън.