Авторите му от Института за фармакологични изследвания в Милано са установили, че характерното за средиземноморската диета изобилие от плодове, зеленчуци, риба, ядки и зехтин, съчетано с ограничаване на захарите и скорбялата, намалява риска от диабет тип 2 с една пета.

Средиземноморският начин на хранене, характерен за жителите на страни като Франция, Гърция, Испания и Италия, набляга на изобилие от плодове, зеленчуци, риба, ядки, пълнозърнести продукти и здравословни мазнини като зехтин и ограничава червеното месо и млечните продукти. Нисковъглехидратната диета се състои в избягване на продукти като хляб, паста и картофи.

И двете диети са известни с ползите си за здравето:

Нисковъглехидратният режим помага за отслабване и регулиране на нивата на холестерола и кръвното.

Редица научни изследвания са показали, че средиземноморската диета подобрява състоянието на сърцето, предпазва от рак, понижава опасността от инсулт и от болестта на Алцхаймер.

За целите на проучването италианските специалисти са използвали данни от изследване, направено в Гърция, и обхванало близо 23 000 души, наблюдавани в продължение на 11 години. Резултатите от направения анализ са показали, че комбинираният ефект от средиземноморския и нисковъглехидратния режими се изразява в понижение на риска от развитие на диабет с 20 процента.