Хората, носещи маски за лице, са оценени като по-привлекателни, съобщи CBS, позовавайки се на резултатите от проучване на американски специалисти.

За целите на онлайн изследването "Красотата и маската" учени от двата най-гонлеми големи университета а щата Пенсилвания са направили тест, в който 500 души е трябвало да оценят 60 снимки. Фотографиите са изобразявали хора с различни пол, възраст и цвят на кожата. Лицата им е трябвало да бъдат оценени като "привлекателни", "средно привлекателни" или "непривлекателни".

След това с помощта на фоторедактор на всички 60 портрета са били добавени хирургически маски. Участниците в експеримента отново е трябвало да поставят своите оценки, предава БТА.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Учените с изненада са установили, че наполовина скритите лица са се сторили по-красиви на доброволците и са били оценени по-високо. Дори образите, първоначално оценени като непривлекателни, след добавянето на маска са получили по-висока оценка.

Специалистите свързват резултатите с няколко психологически характеристики. Първо, . Ако се виждат само те, човек изглежда по-красив.

Друг важен фактор е симетрията. Подсъзнателно човек възприема симетричните лица като красиви. Ако маската крие част от лицето, то като цяло изглежда по-симетрично и по-хармонично.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos