Експерти от университета в Минесота установиха някои основни групи храни, които не са толкова вредни, колкото се смята.

На първо място това са глутена и пшеницата. Те са заклети врагове на всяка диета, но са от жизненоважно значение за намаляване на риска от диабет, сърдечни заболявания, рак и затлъстяване.

Яйцата също не заслужават лошата си репутация. Те са "недолюбвани" заради високите нива на холестерол, които съдържа жълтъка. Въпреки това редица изследвания не успяват да докажат връзката им със сърдечносъдовите болести.

Картофите - за тях се предполага, че повишават нивото на кръвната захар и водят до затлъстяване. Изследване на Харвардския университет обаче потвърждава, че варените картофи са източник на калий, витамин С и фибри.

Неприязънта към плодовете, заради високото им съдържание на въглехидрати също не е основателна.