Процеси в мозъчната кора вероятно отговарят за контрола на съня - колко продължително или дълбоко да спи човек, съобщи "Medical Express", като цитира британско проучване.

Кората на главния мозък представлява около 80% от неговия обем и е отговорна за много сложни процеси, сред които възприятията, мислите, езика, вниманието и паметта.

Активността в мозъчната кора обикновено се изследва при проучвания, свързани с моделите на сън или бодърстване. Учени от Оксфордския университет смятат, че точно тя вероятно контролира съня.

Те са изследвали активността на лабораторни мишки, чиито мозък и механизми на сън имат значителни сходства с тези при хората. Когато невроните в две области при гризачите са деактивирани, те остават будни поне три часа по-дълго от обичайното всеки ден.

Въпреки че мишките остават будни по-дълго време, това не оказва влияние върху необходимостта им от дълбок сън. Обикновено, когато животните бодърстват по-дълго, се уморяват повече и им е необходим по-дълбок сън, за да се компенсира пропуснатата почивка.

Снимка: iStock by Getty Images

Изследването на учените от Оксфордския университет обаче показва, че лабораторните гризачи не спят повече от обичайното, когато са били будни по-дълго време, предава БТА. Изглежда, че биологичният им часовник изобщо не се влияе от допълнителните часове бодърстване.

"Откритието ни, че мозъчната кора е част от системата за регулиране на съня, дава нови перспективи за медицината," обяснява водещият изследването д-р Лукас Крон от Оксфордския университет.

Той подчертава, че са необходими още проучвания.

Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание "Nature Neuroscience".