Фолиевата киселина е доста важен фактор в нашия организъм, като е необходим за функционирането на всички клетки в тялото ни. Тя отговаря и за образуването на червени кръвни клетки. Ползите, които можем да имаме от приема ѝ, са известни на всяка бременна жена. Тя помага за развитието на плода и увеличава шанса за раждане на дете без увреждане.

Фолатът е форма на витамин B9, която се намира естествено в храните. Фолатите са важни за човешкия организъм. Те са полезни за предотвратяване на анемии, също и допринасят за образуването на ДНК, която е отговорна за генетичната информация.

Разбира се, има много естествени източници на фолиева киселина. Витамин В9 може да се набави чрез консумацията на грах, спанак, боб, броколи, черен дроб, ядки.

Снимка: Shutterstock

Причини за дефицит на фолиева киселина

Недостигът на фолати може да бъде причинен не само от консумиране на непълноценна храна, но и от други фактори, като част от тях са консумация на алкохол в големи количества, прием на различни лекарства, хронични чернодробни заболявания, както и генетични мутации, защото те пречат в преобразуването ѝ в използваема форма - метилфолат.

Симптомите на дефицит на фолиева киселина в тялото ни могат да бъдат кървене на венците, запек или диария, главоболие, загуба на памет, изтръпване на крайниците, липса на апетит и лесна уморяемост.

Какви могат да бъдат ползите от приема й?

Тя действа изключително благоприятно при възпалителни заболявания, като е полезна и за поликистозни яйчници. Допълнителният прием на фолиева киселина понижава нивата на хомоцистеин, а това се среща при хора с бъбречни заболявания.

Фолиевата киселина е много полезна при хора с диабет. Поддържа нивата на кръвната захарна да бъдат нормални и така помага диабетът да се контролира.

снимка: iStock

В9 е важен витамин и то не само при бременните жени. Има и доста интересни факти за него, а тях е добре да ги знаем всички, а не само бременните.

1. Фолиевата киселина помага, като намалява риска от дадени видове рак и сърдечни заболявания, а това може да стане само с 0,4 мг прием дневно. 

2. Ако искате да увеличите количествата на фолиева киселина в тялото си, то спокойно можете да консумирате различни видове зеленчуци и зърнени храни.

3. Ако приемат 0,4 мг дневно фолиева киселина поне 1 месец преди забременяване и по време на първия триместър, то можете да предотвратите дефекти на невралната тръба.

Както с всяко едно нещо, така и с това не трябва да се прекалява. Дневният лимит на прием на фолиева киселина е 1000 μg.