Халвата се появява на трапезата ни редом с баклава и други ориенталски сладкиши. Тя се превръща в един от любимите десерти и сега е трудно да си представим да пием чай без този деликатес.

Тъй като халвата е много сладка, много хора мислят, че тя се състои главно от захар и следователно не носи никаква полза. От Е-здравей се опитват да развенчаят този мит.

Но халвата не може да се консумира от пациенти с диабет, панкреатит и холецистит. Също така не се препоръчва да комбинирате приема на този десерт с други сладкиши и хлебни изделия, тъй като сами по себе си са доста калорични.

История на халвата

Халвата идва при нас от Иран. Там са научили как да я направят още през 5 век пр. Хр. Тогава нашата любима слънчогледова халва не е съществувала. Северна Америка се смята за родното място на слънчогледа. В Русия халвата идва по времето на Петър I. Започна да се използва широко през XIX век.

Видове халва

Има различни видове халва. Сега има тахан халва, която е направена от сусамово семе, слънчогледова халва от слънчогледови семена, орехова халва. Основата могат да бъдат различни видове ядки: фъстъци, бадеми, шамфъстъци, орехи, кашу.

Състав на халва

Трите основни компонента на халвата са протеинова маса, получена от семена или ядки, подсладител и пенообразувател. Като подсладител се използват захар, меласа или мед. И като пенест агент - корен от трън, сладък корен, корен от алтеа или яйчен белтък, който изберете. Това са естествени съставки, чиято основна функция е да придадат на халвата пластова влакнеста структура.

Аскорбиновата киселина се използва като антиоксидант, а лецитинът се използва като естествен емулгатор. Също в халвата може да включат различни ароматизатори: ванилия, какао, стафиди.

Полезни свойства на халвата и калории

Богатството на протеини превръща халвата в много здравословен десерт. Тя е богата на рибофлавин, ниацин, калций, желязо, магнезий, фосфор, фолиева киселина. Както и диетични фибри и малтоза. Количеството протеиново съдържание на халвата е на едно и също ниво с месото. Но ако консумацията на месо води до повишаване нивото на холестерола в организма, халвата не нови никакви последствия. Това е така, защото в състава ѝ има само ненаситени мазнини.

Единственото минус на халвата е високото съдържание на калории. 100 гр. от продукта съдържат около 550 килокалории. Също така притеснително е наличието на захар в състава на някои видове. Ако я замените с мед или кленов сироп, ползите от халвата ще нараснат.

Ползите от халва за организма са безспорни. Важното е да се консумира редовно и умерено. 30 грама на ден е достатъчно, за да заредите тялото си и да се насладите на вкуса.

Предимствата на слънчогледовата халва, най-разпространената в нашата област, са особено осезаеми за женското тяло. Слънчогледовите семена са богати на биотин, алфа-токоферол (витамин Е), бета-ситостерол, които са от съществено значение за здравето на жената.