Екипът на проф. Ерика Хартман от Северозападния университет в Чикаго установи, че триклозанът, съдържащ се в прахопочистващите препарати, може да се окаже вреден за човешкото здраве.

Споменатата съставка предизвиква резистентност към антибиотиците у микроорганизмите, които обитават прашните повърхности.

Професор Хартман и нейните сътрудници са анализирали образци от прах, взети от 42 спортни съоръжения, в които хората често влизат в контакт с пода и уредите, и използват антимикробни салфетки, пишат от БТА. Оказало се, че образците, които съдържали най-много триклозан, притежавали генетични маркери на резистентност към антибиотици.

Триклозанът в САЩ бе добавян в дезинфектиращите препарати до 2017 година, докато санитарните власти не забраниха употребата му. Това най-вече се отнасяше до влагането на препарата в антибактериално брашно, което водеше до потенциални заплахи за ендокринната и репродуктивната система на човека. Но триклозанът и до ден днешен се съдържа в пастата за зъби и в другите средства за лична хигиена.