Изследването - анализ на данните от 103 научни публикации, разбива мита за вредата от червеното месото. Авторите на проучването отбелязват, че повечето хора го консумират в количества, които не са свързани с повишен риск от заболявания.

Според тях до 500 грама червено месо седмично могат да се консумират без опасения от вреда за здравето. Направеният анализ показва, че крехкото червено месо е важно във всички етапи от развитието на човека - от детска възраст до старост.

Изследователите са установили още, че обичайното меню на хората съдържа "тревожно ниско" количество от полезните вещества в червеното месо като витамини А и D, цинк, желязо и калий.

Авторите на проучването смятат, че включването на повече червено месо в менюто ще реши проблема с разминаването между приема на витамини и минерали и препоръките на здравните експерти.

"Откриваме все повече доказателства, че съставките в червеното месо играят благоприятна роля за когнитивните функции, имунното здраве и проблема с недостиг на желязо", съобщават изследователите.

Специалистите са установили, че количеството на полезните съставки, съдържащи се в червеното месо, е ниско във всеки етап от развитието на човека.

В детска възраст често се наблюдава недостиг на витамин А, който е важен за здравето на костите, както и на полезния за имунната система цинк.

През бременността
жените не успяват да си набавят достатъчно калций, магнезий, желязо и витамин D, които се съдържат в червеното месо.

В средна възраст
също се отчита недостиг на цинк, калий и магнезий - три от най-важните минерали за добро здраве.

Настоящото проучване също така подлага под съмнение широко разпространеното схващане, че червеното месо увеличава риска от рак, сърдечносъдови болести и затлъстяване.