Причината е в естрогена, който блокира отрицателните му ефекти в мозъка, пише в. "Дейли мейл". Женският хормон притежава тези специфични "предпазни функции", които досега не бяха известни на изследователите.

Екипът на д-р Чжън Ян от университета в Бъфало, щата Ню Йорк, провел експерименти с опитни плъхове. Гризачите били поставени в трудни ситуации, в каквито често изпадат хората и изпитват стрес и разочарования. След подобни премеждия женските екземпляри не изпитвали затруднения в разпознаването на обекти, които предварително им били показвани. Докато при самците били видни значителни проблеми с краткосрочната памет. Неспособността да се разпознават познати обекти говори за смущения в този участък на мозъка, който контролира работната памет, вниманието, взимането на решения и други "изпълнителски" процеси.

Когато по време на експериментите при самците бил активиран естроген, отрицателните ефекти на стреса били блокирани. За изненада на екипа, женските екземпляри се справяли с напрежението дори и тогава, когато били отстранени яйчниците им. Учените предполагат, че те се противопоставят на напрежението благодарение на остатъчни количества от хормона, произвеждан в самия мозък на животните. В този случай важна роля играел ензимът ароматаза, който e пряко свързан с формирането на естрогена в мозъка.

"Ако успеем да открием съставки, близки до естрогена, ние ще можем да лекуваме успешно последствията от стреса при мъжете, без да се получават нежелателни странични хормонални ефекти", заяви д-р Ян.