По време на своята полувековна кариера музикантът издаде над 70 албума, чиито общ тираж надхвърли 40 милиона копия. Кембъл е нееднократен носител на наградите "Грами". През 2012 година кънтри легендата получи почетната награда "Грами" за цялостен принос в развитието на музиката и звукозаписа. През 2005 година неговото име беше записано в Залата на славата на кънтри музиката в Нашвил.

Кембъл е роден през 1936 година в щата Арканзас в бедно многодетно семейство. В началото на творческия си път той се изявява като китарист на легендарни музиканти като Франк Синатра и Елвис Пресли, свири и с "Бийч бойс".

През 60-те години на миналия век Кембъл се впуска в солова кариера, когато е и пикът на неговата популярност.

Смъртта му покруси звездите на шоубизнеса. След новината за кончината му след храбра публична битка с болестта на Алцхаймер знаменитости засвидетелстваха почитта си към него в социалните мрежи, предаде Асошиейтед прес.

"С дълбоко прискърбие съобщаваме, че нашият обичан съпруг, баща, дядо и легендарен певец и китарист Глен Травис Кембъл почина на 81-годишна възраст след продължителна храбра битка с болестта на Алцхаймер", се казва в изявлението на семейството, поместено в официалния му сайт.

Глен Кембъл оповести през лятото на 2011 г. в интервю за сп. "Пийпъл", че страда от Алцхаймер, след което потегли на прощално турне, приключило през ноември 2012 г. Концертната му обиколка и желанието му да продължи да се занимава с музика въпреки болестта бяха документирани във филма "Глен Кембъл: Ще бъда аз".

Хората, работили с Кембъл над документалната продукция казват, че проектът е помогнал на редица семейства, засегнати от болестта. Режисьорът на филма Джеймс Кийч разкрива, че по време на продукцията Глен Кембъл е запазил доброто си настроение и не е преставал да пуска шеги. "Много хора го съветваха да окачи китарата, но той просто искаше да излезе на сцената и да пее", спомня си Кийч.

"Съкрушена съм. Дължа му всичко което съм и което ще бъда. Той ще бъде запомнен с много любов", гласи туитът на дъщеря му Ашли Кембъл.

В публикацията си в Туитър певецът Брад Пейзли благодари на Глен Кембъл за "артистизма, изяществото и класата, които е придал на кънтри музиката", наричайки го "пътеводна светлина" за изпълнителите в жанра.

В кратко видео послание звездата на кънтрито Доли Партън казва: "Глен Кембъл беше специален, защото притежаваше огромна дарба. Неговият глас е един от най-невероятните, звучали някога в шоубизнеса. Той беше и велик музикант".
"Благодарим ти, Глен Кембъл, че споделяше таланта си с нас през всичките тези години. Почивай в мир, приятелю. Никога няма да бъдеш забравен"
, гласи туитът на музиканта Чарли Даниълс.

"Вестта за кончината на Глен Кембъл ме натъжи много. Молитвите ми са отправени към него и семейството му", пише в Туитър кънтри певецът Блейк Шелтън.

"Почивай в мир, скъпи Глен Кембъл - човек с невероятни музикални способности и същевременно една от най-земните личности, които съм познавал", гласи туитът на рок музиканта Питър Фрамптън.

"Аз загубих голям приятел, а светът загуби велик талант. Почивай в мир, Глен Кембъл", написа в социалната мрежа поп певецът Тони Орландо.

"Почивай в мир, Глен Кембъл. В мислите и молитвите си сме с неговите близки, приятели и фенове", гласи туитът на рок звездата Дейвид Ковърдейл.

"Скърбя много за една от най-талантливите души в музиката", пише певицата Мелиса Етъридж.

"С кончината му светът на музиката претърпя огромна загуба. Почивай в мир, Глен Кембъл", написа певицата Шерил Кроу в Туитър.

"Песента "Rhinestone Cowboy" звучеше по радиото, докато се взирах за първи път към хоризонта на Ню Йорк преди толкова много години. Никога няма да забравя този момент", гласи туитът на актьора Роб Лоу.

"Освен че беше удивителен солов творец, Глен Кембъл беше и гениален студиен музикант. Той беше изтъкан от талант, сърце и кураж. Почивай в мир, братко. Ти ни донесе много радост", написа в Инстаграм певецът Лени Кравиц.