Допитване до общественото мнение показва, че мнозинството белгийци (51 на сто) биха подкрепили подобна мярка.

Във Фландрия, където настроенията срещу монархията са най-силни, налагането на наказание е подкрепено от 55 на сто от участниците в допитването, докато жителите на Брюксел и Валония са по-благосклонни и едва 44 на сто от тях са за отнемане на средствата за принца.

Лоран е известен в обществото с честите си прояви, будещи недоумение. Последният случай е свързан с участието му в събитие на посолството на Китай в Брюксел, което е трябвало да бъде съгласувано с белгийското министерство на външните работи, припомнят от "Дарик". Принцът не се е допитал до правителството в този случай, както и по-рано, когато се е срещнал с премиера на Шри Ланка.

Според протокола представителите на монархията трябва да съгласуват с изпълнителната власт срещите си с чуждестранни дипломати и обществени личности. Медиите отбелязват, че неотдавна белгийският премиер Шарл Мишел бе предупредил, че може да отнеме 10-15 процента еднократно от годишната издръжка на Лоран.

Всяка година принцът получава издръжка от 308 000 евро от държавния бюджет. Представеното днес допитване показва, че голяма част от обществото би подкрепило лишаването на принца изцяло от дотация.