Британският актьор Джон Бойега напусна като глобален посланик на бранда "Jo Malone", след като кадри с негово участие бяха изрязани от промоционално видео за Китай.

В оригиналната версия на късометражния промоционален филм Бойега е заснет как прекарва времето си със семейството и приятелите си в родния си град Лондон. Във версия за китайския пазар ролята му е поета от китайския актьор Лиу Хаоран. И другите чернокожи участници в оригиналния филм са отстранени от версията за държавата в Източна Азия.

Бойега (28 г.), известен с ролята си на Фин в "Междузвездни войни", каза, че решението да бъде заменен от китайски актьор е взето, без да бъде уведомен и без негово съгласие и това е нередно.

"Филмът бе посветен на личната ми история, показваше родния ми град, приятелите и семейството ми", написа актьорът в Twitter. "Докато много брандове разбираем използват множество глобални и местни посланици, не мога да оправдая унизителното търгуване с нечия култура по този начин".

Бойега не бе открит за допълнителен коментар.

Брандът "Jo Malone", който е собственост на базирана в Ню Йорк "Estée Lauder", се извини в събота, че е обработила създадената и режисирана от Бойега реклама и го е заменила с китайския актьор и определи това като "грешка".

"Въпреки, че реагирахме незабавно и спряхме местната версия на кампанията, признаваме, че това, което сторихме, беше болезнено и обидно", се посочва в изявление на компанията, предоставено специално на "Hollywood Reporter".

Компанията прие е решението на Бойега да напусне позицията на първи глобален посланик на бранда.

"Джон Бойега е изключителен талант, артист и човек и сме горди, че той бе част от семейството на Джо Малоун Лондон. Уважаваме решението на Джон и му пожелаваме всичко най-хубаво", написа Джо Малоун в Twitter.

Не за пръв път Бойега е "редактиран" за китайския пазар. През 2015 г. "Disney" промени дизайна на плаката за "Междузвездни войни: Силата се пробужда", за да намали ръста на героя му Фин, припомня БТА.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Бойега каза за списание "GQ" преди време, че чернокожите герои са "изтласкани настрана" от франчайза "Междузвездни войни" на "Disney". През юни актьорът произнесе емоционална реч срещу расизма, като се присъедини към протестите в Лондон "Животът на чернокожите има значение"