Носителят на "Оскар" Джордж Клуни изрази "изненада и огорчение", след като разследване разкри, че детски труд се използва в плантации за кафе в Гватемала, които работят с марката кафе, която той рекламира, съобщи фондация Томсън Ройтерс.

Вижте снимки >>

Разследването на британския Четвърти канал показа, че деца работят в шест плантации в Гватемала, която е най-големият производител на кафе в Централна Америка. Твърди се, че тези плантации снабдяват компанията, на която Клуни е посланик на марката.

"Очевидно компанията и ръководството ѝ имат какво да направят по въпроса. И тази работа трябва бъде свършена", посочва Клуни в изявление.

Актьорът, който като дете е работил през летните ваканции в семейното тютюнево стопанство в Кентъки, САЩ, казва, че е "напълно наясно със сложните въпроси по отношение на селското стопанство и детския труд".

Компанията, базирана в Швейцария, увери в изявление, че разследва обвиненията.

"Незабавно спряхме да купуваме кафе от всички плантации в района и няма да подновим покупките, докато не проведем разследване и не се уверим, че не се използва детски труд", каза изпълнителният директор на кафе прозиводителя Гийом льо Канф.

През декември разследване на фондация Томсън Ройтерс установи, че кафето, произведено с насилствен труд в Бразилия, е получило оценка и етикет, че не е използван робски труд и е продавано на водещи марки.