На вчерашния 24 април примата на българската естрада Лили Иванова отпразнува своя рожден ден, а от събитието сподели снимки в социалната мрежа Facebook.

На своя празник тя бе облечена в предпочитаните от нея цветове - бяло и черно. Впечатление прави и интересната торта, която е по-различна от традиционните, които сме виждали - свещичката бе във формата на въпросителна.

Източник: Официална Facebook страница

Източник: Официална Facebook страница

Кралицата на българската поп музика благодари на всички, които са ѝ изпратили цветя и подаръци в знак на уважение, като поименно ги изреди в личния си профил.

Кариерата и животът на родената през 1939-а Лили Иванова са сред най-коментираните теми в публичното пространство.

През 1956 г. започва да учи в Медицинския техникум за медицински сестри и акушерки в гр. Сталин, днешна Варна. Още от малка бъдещата Голяма Звезда на България е запалена по музиката. Докато тече образованието й в техникума Лили се увлича по таланта на певицата Ирина Чмихова, която изнася концерти в кино "Република", намиращо се точно пред тогавашната квартира на Иванова.

Първите данни за изяви пред публика са от 1956 - 57 г., когато бъдещата естрадна легенда изпълнява популярни песни на организираните в техникума "вътрешни фестивали".

След завършване на медицинското си образование Ли е разпределена да започне работа в психиатричната болница в гр. Бяла, но заради баща си младата медицинска сестра се връща обратно в родния си град и започва работа в болницата там. В Кубрат има читалищен хор, в който Лили се изявява. От спомените на нейния началник д-р Иван Кирчев става ясно, че тя е записвала текстове на български, сръбски, немски, италиански и испански песни, и дори е запявала на възрастни пациенти.

По-късно самата тя разказва, че поредица от малки знаци, са я подтикнали да обърне сериозно внимание върху пеенето.

През 1960 г., докато все още работи като медицинска сестра, Лили Иванова пътува до София, за да опознае какви възможности за реализация би имала.

Следват години, в които ходи по турнета, заедно с фоклорни изпълнители...

Пътят към върха е труден за естрадната бъдеща певица, но дори още неизвестна в родината си, през 1963-а тя става първият български изпълнител с професионална дългосвиреща плоча - "Recital Lili Ivanova", съдържаща 8 песни, продуцирана и издадена в Румъния. През следващата година идва признанието и от българската публика - по време на концерт в зала Универсиада, където е поканена за подгряващ изпълнител на рок група "Северните тигри" и Джейн Сверт. Публиката дълго вика на бис името на Лили и създава прецедент, превръщайки изявата й в по-голям акцент от основните изпълнители. Но истински популярна в България я прави песента "Събота вечер", записана през 1965 г. От 1966 г. започва нейният успех, който в следващите десетилетия е феноменален и е белязан както от получаването на престижни награди, така и с раждането на едни от най-хубавите български песни, наричани днес "златни". Наградите й в областта на музиката са над 20, а първата от тях получава извън България - в Братислава през 1966 година - "Златният ключ" за песента "Адажио".

През годините Ли издава няколко албума. 69-а е годината, в която "Камино" с едноименната песен в него става емблематичен за цялата й кариера.

А през 97-а "Международната асоциация на жените" я номинира за една от най-прочутите жени на XX век. Освен това Ли е удостоена с Орден I-ва степен "Св. Николай Чудотворец" от Фонд за международни награди на името на академик Касян в Украйна. През 1999-а самият президент Петър Стоянов пък й връчва най-високото държавно отличие в страната - орден "Стара планина", I-ва степен за извънредно големи заслуги към българската култура в областта на популярната музика.

Ли до момента има издадени 38 самостоятелни албума, над 45 малки плочи със сингли, над 15 компилации и различна продукция, издадена в Румъния, Турция, Испания, Германия и СССР.

Тя е първият български изпълнител със самостоятелен концерт в "Арена Армеец". През 2012-а година билетите за събитието в най-голямата зала в България "Арена Армеец", са разпродадени, а на него присъстват над 15 000 души. Поради огромния интерес, секторът зад гърба на сцената също е отворен за публика. До този момент това не е повторено за никой друг изпълнител.

Творчеството ѝ е забележително и неслучайно е любимка на много поколения българи.