До този извод са стигнали съдебните медици на щата Невада след аутопсия на музиканта, съобщи БТА. В публикувания доклад се казва, че естествени причини са довели до смъртта на Би Би Кинг, свързани на първо място с болестта на Алцхаймер.

С това те отхвърлиха твърденията на две от дъщерите на музиканта. Кинг има 15 биологични и осиновени деца, oт които 11 са живи. Карен Уилямс и Пати Кинг обвиниха хората, които са гледали баща им, че са го тровели месеци преди смъртта му на 14 май в хоспис в Лас Вегас на 89 години.

"Вярвам, че баща ми е отровен и че са му давали препарати, за да причинят преждевременната му смърт. Вярвам, че баща ми е убит", написаха Карен и Пати в еднакви клетвени декларации.

Те обвиниха дългогодишния секретар на Би Би Кинг Майрън Джонсън и мениджъра му Лавърн Тони, че са го отровили.

Властите взеха решение да бъде извършена аутопсия на тялото, след като адвокатите на дъщерите му се обърнаха с молба да бъдат установени точните причини за кончината на Краля на блуса. Извършените изследвания по време на аутопсията, продължили около месец и половина, са имали за цел да установят дали в тялото има следи от отрова или токсични вещества. Такива не са били открити, се подчертава в съобщението на специалистите.

През по-голямата част от близо 70-годишната си кариера Райли Би Кинг беше не само неоспоримият Крал на блуса, но също така и вдъхновение за плеяда китаристи, сред които Ерик Клептън, Бъди Гай, Джими Хендрикс, Кийт Ричардс и др. Носителят на 15 награди "Грами" записа над 50 албума и проведе световни турнета през 80-те години на миналия век, като изнасяше по 250 концерта годишно.

Кинг свиреше на своите китари "Гибсън", които нежно наричаше Лусил. Неговият неповторим стил на изпълнение включваше изтънчено вибрато, изящни сола съпроводени със силни акорди. 

"Когато пея, аз не искам публиката само да слуша мелодията. Аз искам тя да вникне в сюжета на песните, защото повечето от тях разказват вълнуващи истории", заяви Кралят на блуса през 2006 г.

"Хората по цял свят имат проблеми, и докато те съществуват, блусът никога няма да умре", бе едно от прозренията му.

Райли Би Кинг е роден на 16 септември 1925 г. във ферма до Ита Бена в щата Мисисипи. Той е отгледан от баба си, след като родителите му се развеждат, а майка му умира. Помага в селскостопанската работа, бере памук, кара трактор. Когато времето било лошо за работа, Кинг посещавал училище, побрано в една стая. За целта изминавал 15-ина километра пеш. Но той така и не успява да завърши 10 клас.

Би Би Кинг бил научен да свири на китара от негов чичо - пастор в делтата на Мисисипи, рожденото място на блуса.

Kинг дебютира в радиоефира с госпъл квартет в щата, но скоро след това се премества да живее в Мемфис, щата Тенеси, където получава работа като диджей в радиостанцията WDIA. Всеки ден изсвирвал по няколко минути в ефир под псевдонима "Бийл стрийт блус бой", който по-късно бил съкратен на Би Би.

През 1951 г. музикантът записва и първия си R&B хит "3 O'Clock Blues". Той печели последователи и сред бялата публика, най-вече рок феновете, с албуми като "Live at Regal", обявен по-късно от регистъра на Библиотеката на Конгреса за исторически запис. Кинг разширява влиянието си с участие във фолк фестивала в Нюпорт през 1968-а и през следващата година, когато открива концертите на "Ролинг стоунс".